fallback

Новата ликвидна програма на ЕЦБ даде силен импулс на рисковите активи

Предварителните прогнози са, че ЕЦБ ще отпусне поне 300 млрд. евро на банки, нуждаещи се от свежи средства

12:01 | 21.12.11 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Основната тема на финансовите пазари през отминалата сесия беше завръщането на оптимизма сред инвеститорите, което доведе след себе си до няколкопроцентен ръст при повечето високорискови активи.

Катализатор на поскъпването беше обявената от Европейската централна банка нова 3-годишна програма, насочена към увеличаване на ликвидността във финансовия сектор в региона. По силата на тези мерки институцията ще отпусне  заеми на банки от региона при  средноаритметичен лихвен процент на ЕЦБ за периода на заемите, равен на основната лихва, която понастоящем е 1 процент.

Въпреки че конкретни подробности относно размера на програмата и финансовите институции, които са поискали заеми, ще бъдат обявени по-късно днес, предварителните прогнози сочат, че ЕЦБ ще отпусне поне 300 милиарда евро на нуждаещи се от свежи средства банки.

Основната идея на заемите е да улеснят достъпа на институциите до капитал, който да прехвърлят по веригата към бизнеса и потребителите и по този начин индиректно да се стимулира икономическия растеж.

Освен това само в първите няколко месеца на 2012 година падежират банкови облигации на стойност около 230 милиарда евро, което ще увеличи нуждата от рефинансиране за банките в условия на и без това труден достъп до паричен ресурс.

Въпреки като цяло положителните очаквания  някои анализатори остават скептични  дали крайната цел на ЕЦБ, а именно вливането на тези заеми в реалната икономика, ще бъде постигната. Голяма част от банките в региона трябва да увеличат собствения си капитал, за да отговорят на новите изисквания за капиталова адекватност, влизащи в сила следващата година.

В тази връзка ако получените от Европейската централна банка средства не бъдат прехвърлени към потребителите и компаниите, основните проблеми пред европейските икономики – високата безработица и слабият растеж – най-вероятно ще продължат да бъдат налице, а паралелно с това на дневен ред ще останат и проблемите около държавните дългове на някои страни-членки.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.2997; High – 1.3131; Low – 1.2993; Close – 1.3081

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:02 | 21.12.11 г.
fallback