fallback

Спокоен старт на седмицата на валутния пазар

Действията на трейдърите показаха, че понижаването на кредитния рейтинг на Белгия вече е било калкулирано

14:36 | 20.12.11 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Основните валутни двойки стартираха седмицата с тесен рейндж и при липса на високата волатилност, напълно в унисон със случващото се в последните няколко дни.

С наближаването на коледните и новогодишни празници обаче е възможно да бъдем свидетели на по-резки движения при най-търгуваните кросове предвид намаляващата ликвидност и оттеглянето на голяма част от пазарните участници, което доста често спомага за осъществяването на силен пробив в една от двете посоки.

Въпреки че понеделник беше първата сесия, в която трейдърите имаха възможност да реагират на понижението  на кредитния рейтинг на Белгия в  края на миналата седмица, действията им показаха, че това решение е било вече оценено на пазара.

Не така обаче би стояла реакцията на участниците, ако станем свидетели на намалена оценка за някои от държавите с най-висок рейтинг, а предвид влошаването на икономическата ситуация през последните седмици не е изключено това да се случи.

Движенията на пазарите след последната среща на европейските лидери показва, че очакваните с особен оптимизъм решения за момента  не са в състояние да успокоят инвеститорите. На свой ред липсата на позитивни настроения по отношение на случващото се в eврозоната ще продължи да държи единната валута под натиск спрямо основните й конкуренти.

Говорейки за водещите основни валути, австралийският долар  получи силна подкрепа в началото на днешната сесия след обявяването на доклада от последната среща на местната централна банка.

Въпреки че основният лихвен процент беше понижен с 25 базисни пункта, от документа стана ясно, че анализът на институцията за състоянието на местната икономика остава по-скоро положителен, което на този етап не налага непосредствено сваляне на лихвите още по време на следващото заседание.

В голяма степен действията на централната банка ще бъдат  повлияни и от макроикономическите  индикатори през следващите седмици. Ако  все пак наблюдаваме влошаване на показатели за заетостта, ръста на инфлацията и потреблението например, не е изключено отново да се заговори за понижение на лихвите, което ще доведе до спад на австралийския долар.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.3016; High – 1.3048; Low – 1.2982; Close – 1.2994

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:59 | 13.08.22 г.
fallback