fallback

Временно успокоение на валутните пазари преди данните за заетостта в САЩ

Трудно е обаче да се прогнозира дали данните ще имат по-дългосрочно влияние върху риск апетита на инвеститорите

10:46 | 02.12.11 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Движенията на валутния пазар през отминалата сесия бяха сравнително по-спокойни, отколкото в началото на седмицата, а основните кросове затвориха в близост до цените им на отваряне.

Основна причина за слабата волатилност са предстоящите днес данни за заетостта извън селскостопанския сектор в САЩ (non-farm payrolls) – макроикономическият индикатор, който по традиция води след себе си до сериозно раздвижване на финансовите пазари.

След обявените  в сряда 206 хиляди новосъздадени  работни места в частния сектор според института ADP, очакванията на трейдърите са за по-добри от прогнозните  стойности и през днешната сесия, което ще има поне краткотраен положителен ефект върху високодоходните валути.

Именно високата безработица, задържаща се около и над девет процента вече три години, е в основата на по-слабото възстановяване на американската икономика, затова новините за нивото на заетост се следят с такъв интерес от пазарните участници.

Що се отнася обаче до по-дългосрочното  влияние на днешните данни върху  риск апетита на инвеститорите, е трудно да се прогнозира дали ще наблюдаваме  по-трайно възстановяване на пазарите.

Причина за скептицизма е фактът, че след няколкопроцентния ръст на основните борсови индекси в сряда, вчерашното им представяне беше повече от анемично, което говори, че все още преобладават негативните настроения. Именно затова с далеч по-голямо влияние върху представянето на основните кросове ще бъдат новините около дълговата криза в Еврозоната, отколкото данните за заетостта в САЩ.

Съдейки по вчерашните успешни аукциони на френски и  испански държавни ценни книжа, за момента  няма причина за негативизъм по време на днешната сесия, но информацията, идваща от континента през последните месеци, показва, че настроенията на пазарните участници могат да се променят много рязко и за много кратко време.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.3445; High – 1.3521; Low – 1.3416; Close – 1.3461

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:46 | 02.12.11 г.
fallback