fallback

Координирана намеса на централните банки подкрепи пазарите

Положителните настроения на пазара може да продължат при благоприятни макроикономически данни от САЩ

11:40 | 01.12.11 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Третата сесия за седмицата премина под знака на силен оптимизъм сред пазарните участници, след като Федералният резерв на САЩ и други пет водещи централни банки се договориха за понижение на лихвите по суапови сделки с щатски долари между институциите.

Редукцията с 50 базисни пункта представлява силно намаляване на лихвения процент, при който досега централните банки предоставяха една на друга заеми в „зелените пари”, а в акцията се включиха също така монетарните институции на еврозоната, Великобритания, Швейцария, Канада и Япония.

По своята същност  вчерашното решение е първата  координирана намеса на централни банки от есента на 2008 година насам, малко след фалита на Lehman Brothers и началото на финансовата криза. Сегашните действия на институциите пък идват в момент, в който достъпът до паричен ресурс става все по-скъп след нарастващите опасения за задълбочаване на дълговите проблеми в еврозоната.

Наред с понижението  на суаповите лихви ръководителите на централните банки се договориха и за отпускане на извънредни заеми, ако пазарните условия събудят  нуждата от допълнително финансиране.

Макар че е още рано да се оцени какъв ще бъде реалният ефект от свалянето на лихвите, вчерашното действие означава само едно за пазарните участници – че монетарните институции са решени да се противопоставят на разпростиране на дълговата криза извън границите на еврозоната.

Имайки предвид  новините, които предстоят до края на седмицата, има реална възможност положителните настроения на пазара да продължат, особено ако утрешните  стойности на заетостта  извън селскостопанския сектор в САЩ излязат по-добри  от предварителните прогнози. На фона на вчерашните данни за пазара на труда от института ADP е напълно възможно развитието на подобен сценарий, след като нивото на заетост в частния сектор се повиши с цели 206 хиляди работни места през ноември.

По отношение  на валути като долара и йената подобни позитивни пазарни настроения най-вероятно ще се отразят в разпродажби на двете парични единици, тъй като тяхната доходност е значително по-ниска, отколкото на повечето от основните им конкуренти.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.3315; High – 1.3532; Low – 1.3258; Close – 1.3445

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:32 | 17.08.22 г.
fallback