fallback

Йената остава стабилна въпреки ръста на безработицата в страната

Трейдърите не се страхуват и от нова интервенция от страна на институциите в Япония, тъй като няколкото подобни през последните години не успяха да обезценят валутата

11:50 | 29.11.11 г.
Автор - снимка
Създател

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Днешната сесия стартира с новините за пазара на труда в третата по големина световна икономика - Япония, като на фона на предварителните очаквания стойностите за безработицата в страната бяха разочароващи. Според статистиката тя се е покачила с цели 0,4 процентни пункта през октомври до 4,5 процента, което надмина сериозно прогнозите. На свой ред тези данни най-вероятно ще увеличат натиска върху местната централна банка да вдигне стимулите си за местната икономика, която очевидно страда от високия курс на йената спрямо останалите основни валути и по-специално щатския долар. Причината за поскъпването на японската валута е в приетия от пазарните участници неин статут на сигурен актив в условия на бягство от риск, каквото наблюдаваме през последните месеци. Именно по този начин можем да си обясним и продължаващото поскъпване на йената въпреки слабите фундаментални данни в последно време и спекулациите за спад на икономическата активност в страната.

Освен това по всичко изглежда, че трейдърите не се страхуват от евентуална нова интервенция на валутния пазар от институциите в Япония, тъй като няколкото подобни действия от страна на Министерството на финансите и централната банка през последните години засега не дават желания резултат, а именно – обезценяване на йената.

Възходящият й тренд най-вероятно ще продължи поне до края на годината предвид продължаващите опасения за задълбочаване на дълговата криза в еврозоната, която ще има негативен ефект и върху останалите световни икономики, в това число и Япония. За момента изглежда, че единственият шанс за по-сериозен спад на азиатската валута е връщане на риск апетита на трейдърите, което обаче на фона на сегашните условия изглежда малко вероятно.

За днес една от новините, които са с потенциал да предизвикат раздвижване на финансовите пазари, е свързана с потребителското доверие в САЩ за ноември. След като през предходния месец показанията на индикатора достигнаха двугодишно дъно, очакванията са за подобряване на настроенията сред потребителите, особено като имаме предвид рекордните продажби през изминалия уикенд на Деня на благодарността в страната. Начинът, по които населението възприема текущата икономическа ситуация е от особена важност за възстановяването на американската икономика, тъй като делът на потребителските разходи се равнява на над две трети от брутния вътрешен продукт на САЩ. Обявяването на по-добри от прогнозните данни днес ще доведе до засилване на риск апетита сред пазарните участници, което на свой ред ще предизвика разпродажби при нискодоходни валути като долара, йената и швейцарския франк.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD Open – 1.3240; High – 1.3398; Low – 1.3239; Close – 1.3319

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:27 | 24.08.22 г.
fallback