fallback

Дебатът около щатския дълг ще бъде движещата сила през седмицата

Докато пазарните участници следяха случващото се първо в Гърция, а след това и в Италия, малко на заден план остана въпросът със съкращаване на държавните разходи в САЩ

11:50 | 21.11.11 г.
Автор - снимка
Създател

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Основна тема на финансовите пазари през последните няколко месеца са проблемите с дълговете на някои страни-членки на еврозоната, като именно на тях се дължи високата волатилност при всички инструменти. И докато пазарните участници следяха случващото се първо в Гърция, а след това и в Италия, малко на заден план остана въпросът със съкращаване на държавните разходи в най-голямата световна икономика – САЩ.

Едва няколко месеца, след като кредитният рейтинг на страната беше понижен с една степен от Standard & Poor's заради нарастващия държавен дълг и проблемите около вдигането на неговия таван в началото на август, погледът на инвеститорите отново се обърна към случващото се от другата страна на Атлантическия океан.

Приближаването на крайния срок за обявяване на мерки за намаляване на правителствените разходи от страна на т.нар. 'суперкомисия', включваща представители на двете водещи партии в страната, най-вероятно ще доведе до увеличаване на волатилността на финансовите пазари, още повече като имаме предвид, че все още не е постигнато единодушие сред членовете на комисията.

Макар че в предложенията и на двете партии се цели подобряване на събираемостта в хазната, основните различия идват от начините, по които да се постигне този ефект. От една страна стоят предложения за увеличаване на някои данъци, а от друга – съкращаване на разходите по социалните програми на правителството.

Липсата на пресечна точка между управляващите обаче може да доведе до задействане на автоматичен механизъм за ограничаване на някои разходи на стойност над 1 трилион долара, който ще влезе в сила в началото на 2013 година и ще засегне най-вече отбраната, потребителски програми и медицинските услуги.

На свой ред пък провал на 'суперкомисията' би засилил спекулациите за ново понижение на кредитния рейтинг на САЩ, въпреки че засега рейтинговите агенции са на различни позиции дали това ще се случи. Със сигурност обаче липсата на консенсус по отношение на бюджетните съкращения до сряда ще доведе до по-сериозни движения на финансовите пазари, от които най-вероятно печеливши ще бъдат считаните за по-сигурни щатски долар и японска йена.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD Open – 1.3456; High – 1.3614; Low – 1.3446; Close – 1.3521

Въпреки петъчната корекция трендът остава низходящ, а импулсът за днес сочи нов спад с първа цел при 1.3421. Пробив на това ниво ще доведе до тест на 1.3345 и 1.3241. Критично ниво с оглед на низходящия тренд е 1.3811, а съпротиви преди това представляват 1.3538 и 1.3614.

GBP/USD Open – 1.5751; High – 1.5887; Low – 1.5736; Close – 1.5802

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:50 | 21.11.11 г.
fallback