fallback

Паундът получи подкрепа от силни данни за продажбите на дребно

Данните от САЩ потвърдиха, че забавяне на икономическата активност засега се наблюдава само в Европа

12:34 | 18.11.11 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Британският паунд приключи сесията като една от най-търсените основни валути, след като само ден по-рано попадна под силен натиск заради спекулациите, че английската централна банка ще увеличи програмата си по вливане на ликвидност в икономиката.

Въпреки опасенията, че задълбочаването на дълговата криза в Еврозоната ще окаже негативно влияние и върху икономическата активност във Великобритания, вчерашните данни за продажбите на дребно на Острова опровергаха изцяло тези очаквания.

Ръстът на индикатора за втори пореден месец през октомври показва, че потреблението остава високо и поне за момента не се влияе от случващото се от другата страна на Ламанша, което пък на свой ред най-вероятно ще принуди централната банка да смекчи малко прогнозите си за спад на икономиката.

Фактът, че поне за момента забавяне на икономическата активност  се наблюдава единствено в Европа, се потвърди и от излезлите вчера макроикономически новини от САЩ, свързани с пазара на труда и жилищния сектор. Макар и не толкова важен индикатор, първоначалните молби за безработица отвъд океана останаха под 400 хиляди на седмична база, което създава добри предпоставки за позитивни стойности при следващите данни за неселскостопанската заетост в началото на декември.

С по-голямо влияние  върху долара бяха данните за състоянието  на жилищния сектор, който беше един от най-пострадалите от икономическата криза след 2008 година. Разрешителните за строеж и началното жилищно строителство регистрираха солиден ръст през миналия месец, с което допълниха порцията положителни новини от вчера и спомогнаха за известно успокояване на пазарните участници след появяващите се постоянно тревожни данни за Еврозоната.

При липсата на значими  макроикономически показатели в  днешния календар основното внимание на трейдърите ще бъде насочено към  обявяването на окончателния бюджет на Гърция за следващата година. Предвид влиянието, което новините за южната ни съседка имат върху финансовите пазари през последните месеци, най-вероятно и през днешната сесия ще наблюдаваме висока волатилност в основните кросове.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.3463; High – 1.3540; Low – 1.3421; Close – 1.3456

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:34 | 18.11.11 г.
fallback