fallback

Япония не изненада пазарите с нови планове за ликвидност

Докато проблемните държави от региона продължават да вземат заеми при високи лихви, опасността от нова рецесия в Европа ще бъде съвсем реална, а еврото ще остане под натиск

11:03 | 16.11.11 г.
Автор - снимка
Създател

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Днешната търговска сесия стартира с ежемесечната среща на японската централна банка, която обаче, този път се оказа доста по-рутинно събитие от нормалното предвид липсата на конкретни изненади във връзка с водената от институцията монетарна политика.

Основният лихвен процент беше оставен на ниво от 0.10, а освен това ръководителите на банката запазиха размера на съществуващите и в момента програми по увеличаване на ликвидността в икономиката.

Единствената изненада дойде от понижените прогнози за ръста на брутния вътрешен продукт на страната до края на годината, особено като имаме предвид покачването му с цели 6 процента на приравнена към годишна основа база през периода юни-септември.

Забавянето на икономиката в еврозоната вследствие на дълговата криза обаче най-вероятно ще се отрази негативно и върху останалите развити държави, а специално по отношение на Япония отрицателен ефект има и високият курс на йената спрямо долара.

Неслучайно местната централна банка и финансовото министерство се намесваха директно на валутния пазар на няколко пъти през последните години, но засега резултатите от тези интервенции са незадоволителни, тъй като йената продължава да бележи нови и нови рекордни върхове спрямо 'зелените пари'.

Аналогични са перспективите и пред европейската икономика в средносрочен план, въпреки че вчерашните данни за брутния вътрешен продукт за третото тримсечие показаха стабилен ръст в двете водещи държави от региона – Германия и Франция.

Все още обаче притесненията на пазарните участници са свързани с дълговете на периферните страни-членки, като и по време на вчерашната сесия тези песимистични настроения бяха подпомогнати от високите лихви, които изискаха инвеститорите по време на аукцион за испански държавни облигации.

Докато проблемните държави от региона продължават да вземат заеми при високи лихви, опасността от нова рецесия в Европа ще бъде съвсем реална, а еврото ще остане под натиск.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD Open – 1.3632; High – 1.3640; Low – 1.3495; Close – 1.3539

Следваща по-сериозна цел пред евро/долар е дъното при 1.3145, но за достигането му ще са необходими няколко сесии. Преди това краткосрочни подкрепи са 1.3345 и 1.3241. Корекциите на последната низходяща вълна ще прицелят 1.3483 и 1.3573.

GBP/USD Open – 1.5908; High – 1.5930; Low – 1.5798; Close – 1.5821

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:03 | 16.11.11 г.
fallback