fallback

Правителствените рокади в Европа подкрепиха еврото

Политическите и икономически събития от Европа ще продължават да диктуват пазарните настроения и през тази седмица

11:54 | 14.11.11 г.
Автор - снимка
Създател

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Европа успя да намери точния политически курс в петък на фона на очакванията за оставка на италианския министър-председател Берлускони и новото коалиционно правителство в Гърция.

Пазарът прие тези новини като силен позитивен сигнал и опит за осъществяването на строги мерки за затягане на застрашените икономики в региона. Положителният тон се прехвърли и върху еврото, което успя да компенсира голяма част от загубите, които натрупа в основните си кросове през първата половина на седмицата.

Спрямо американския долар единната валута се търгуваше при цена над 1,37 преди края на петъчната сесия. По време на азиатската сесия днес най-търгуваният валутен крос разшири аванса си до текущ връх при 1,3811.

В самия край на работната седмица стана ясно, че Силвио Брлускони е подал оставка. Бившият европейски комисар Марио Монти бе ангажиран от италианския президент Джорджо Наполитано със сформирането на ново правителство, което ще се натовари със задачата да помогне на страната да преодолее задълбочаването на дълговата криза и да върне третата по големина икономика в еврозоната отново в списъка на стабилните страни.

Самият Монти поясни, че ще работи за бързо излизане от извънредната ситуация, в която се намира Италия.

Правителствените рокади в Италия съвпаднаха с формирането на коалиционното правителство в Гърция. След като двете най-големи гръцки партии успяха да намерят общ език, премиерският пост в страната бе поверен на Лукас Пападимос, бивш заместник в Европейската централна банка.

Пападимос е метафоризиран от пазарите като месията, който ще успее да прокара пакета от непопулярни мерки, които ЕЦБ и ЕС отдавна предложиха. Именно гаранцията за реформи върна интересът към еврото и държавните облигации на най-засегнатите от дълговата криза страни.

В сряда доходността по италианските бондове надхвърли рекордните 7%, но оптимизмът в края на седмицата и засиленото търсене успяха да понижат обратно лихвите.

Политическите и икономически събития от Европа ще продължават да диктуват пазарните настроения и през тази седмица. Наред с това икономическият календар ще предложи данните за БВП на еврозоната и инфлационния индекс за месец октомври.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD Open – 1.3605; High – 1.3794; Low – 1.3577; Close – 1.3745

Тази сутрин си пролича, че възходящият импулс при EUR/USD е лимитиран от нивата около психологическото 1.38. На часовите графики тези нива съвпаднаха със сигналите за надценен пазар от импулсните индикатори. Това помогна на долара да се върне обратно до 1.37, като за момента по-вероятният сценарий е доларът да продължи да възстановява загубеното. По-сериозна подкрепа за еврото очакваме около 1.3650.

GBP/USD Open – 1.5933; High – 1.6092; Low – 1.5893; Close – 1.6059

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:54 | 14.11.11 г.
fallback