fallback

Очакваната оставка на Берлускони подкрепи рисковите активи

Макар еврото да поскъпна, единната валута остава под натиск в средносрочен план

11:20 | 09.11.11 г.
Автор - снимка
Създател

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Риск апетитът на пазарните участници през отминалата сесия получи силна подкрепа в резултат на предложението на премиера на Италия да подаде оставка през следващата седмица.

След като по време на протоколно гласуване за бюджета Берлускони не получи абсолютно мнозинство в 630-местния парламент, министър-председателят заяви, че ще напусне поста си още другата седмица, след като бъдат одобрени мерките за ограничаване на голямата задлъжнялост на страната. В момента тя е четвъртата най-висока в света със своите 1.9 трилиона евро, като по този показател Италия изостава единствено от САЩ, Япония и Германия.

Съотнесен към брутния вътрешен продукт пък дългът представлява 120 процента – най-високото съотношение в еврозоната след това на Гърция.

Оптимизмът на инвеститорите около очакваната оставка на Берлускони е свързан с по-високата ефективност на следващите управляващи в опитите за понижаване на държавния дълг.

Опасността, че Италия ще поиска финансова помощ се засилва все повече с всеки изминал ден, тъй като лихвите по 10-годишните й облигации се качиха в непосредствена близост до 7 процента – прагът, при който на Гърция, Ирландия и Португалия беше оказана парична подкрепа от Международния валутен фонд и Европейския съюз.

На свой ред рискът от допълнително влошаване на финансовото състояние на страната е особено висок, тъй като нейните дългове са по-големи от общата сума на заемите, които Гърция, Португалия и Ирландия трябва да връщат.

Освен това задълбочаване на италианските проблеми ще повлекат след себе си и редица частни компании, като под особен натиск ще попаднат френските банки, които са най-големите чуждестранни притежатели на държавни облигации на Италия.

Що се отнася до перспективите пред еврото, въпреки вчерашното му поскъпване вследствие от новината около премиерския пост на Италия, най-вероятно единната валута ще остане под натиск в средносрочен план, тъй като докато са налице негативни новини около задлъжнялостта на европейските държави, ще се появяват и спекулации за разпадене на валутния съюз.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD Open – 1.3775; High – 1.3846; Low – 1.3723; Close – 1.3833

Въпреки вчерашното покачване към момента вероятността за запазване на низходящото движение след 1.4246 е по-голяма, а първи цели в посока надолу са 1.3723 и 1.3655, следвани от 1.3607.

Прекъсване на низходящия тренд ще наблюдаваме при пробив на 1.3870.

GBP/USD Open – 1.6044; High – 1.6129; Low – 1.6034; Close – 1.6087

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:21 | 09.11.11 г.
fallback