fallback

Апетитът на инвеститорите за рискови активи доведе до разпродажба на долари

Еврото, в своя характерен, неуверено комичен стил, се измъкна от кашата въпреки нарастващия натиск, коментира анализатор

17:33 | 28.10.11 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: Ройтерс

Постигнатото в последния момент споразумение за спасяването на еврозоната може би предреши съдбата на щатския долар, който поевтиня след срещата в сряда, пише Ройтерс.

Посоката оттук насетне е изцяло надолу. Решението, което включва отписване на 50% от гръцкия дълг към частните кредитори и увеличаването на спасителния фонд за еврозоната до 1 трлн. евро, предотврати финансов колапс на Стария континент и отново насочи капиталите към по-рисковите валути и активи за сметка на долара.

Като прибавим към това и данните за съживяването на щатската икономика, която само преди няколко седмици се олюляваше на ръба на рецесията, подклаждайки спекулациите за ново вливане на ликвидност от страна на Федералния резерв (Фед), инвеститорите внезапно осъмнаха с една по-окуражаваща перспектива за световната икономика.

Във времена на глобален оптимизъм, със своите почти нулеви лихви, гарантирани за следващите две години, доларът се оказа първата жертва на разпродажбите, с които инвеститорите финансират завръщането си към рисковите активи.

“Когато икономическите условия не се влошават, обикновено наблюдаваме апетит за рискови активи, а доларът си остава основната валута за финансирането на инвестициите“, казва Алесио де Лонгис, трейдър на Oppenheimer Currency Opportunities в Ню Йорк.

„Наблюдаваме пренасочване на капитали от САЩ към останалия свят. Докато рисковете от колапс на икономическия растеж намаляват, инвеститорите бавно, но уверено увеличават инвестициите си в акции“, допълва Делонгис.

В четвъртък доларът достигна 7-седмично дъно спрямо еврото и рекордно ниски за последните месеци нива спрямо австралийския долар и швейцарския франк.

И въпреки че сделката за ЕС далеч не е съвършена поради необходимостта от финализиране на редица детайли до края на годината, тя се прима за стъпка в правилната посока, която видимо повишава доверието на пазарите.

„Процесът беше хаотичен, с много обрати по време на срещата, но еврото, в своя характерен, неуверено комичен стил, се измъкна от кашата въпреки нарастващия натиск“, казва Стивън Бел, директор на базирания в Лондон GLC Ltd. Бел посочва, че за момента неговият хедж фонд, управляващ 1 млрд. долара, няма позиции в евро.

Но както при всеки пазар, спадът на долара няма да мине без флуктуации.

Ако прилагането на новото споразумение се забави или станем свидетели на спад на глобалното кредитиране, инвеститорите вероятно ще купуват долари, както са постъпвали винаги в условията на пазарен стрес.

„Намираме се в ситуация, в която банките се опитват да намалят задлъжнялостта си и аз мисля, че това оказва натиск върху кредитирането в долари“, казва Йенс Нордвиг, глобален директор на G10 FX към Nomura Securities в Ню Йорк. „Ако кредитирането в долари пострада, това може да подкрепи американската валута“.

Това обаче е нещо, за което малцина инвеститори се притесняват точно в този момент, тъй като централните банки по цял свят изглеждат повече от решени да предоставят необходимата ликвидност на своите банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:43 | 06.09.22 г.
fallback