fallback

Слабо представяне на долара при рекордни стойности на БВП на САЩ

Оптимизмът на инвеститорите след споразумението за справяне с дълговата криза в Европа и добрите икономически данни в САЩ доведе до ръст на риск апетита

11:50 | 28.10.11 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Изминалата  сесия премина при изключително силен риск апетит на пазарните участници, който се прояви в повишения от няколко процента при водещите борсови индекси и поскъпване на високодоходните валути. Вследствие от това щатският долар претърпя едно от най-слабите си еднодневни представяния за последните месеци, с което увеличи негативната си серия от началото на месеца.

Оптимизмът на трейдърите беше породен от множество фактори, като наред с новината за постигане  на съгласие около дълговата криза  в Гърция станахме свидетели и  на позитивни макроикономически  данни от най-голямата световна икономика. Според изчисленията брутният вътрешен продукт на САЩ е нараснал с 2,5 процента през второто тримесечие, с което надмина почти двойно стойностите си за периода април – юни.

По-интересен факт обаче, е, че в номинално изражение новите стойности на показателя са по-високи от досегашните му рекордни нива от 2007 година.

Значително влияние  върху доброто представяне на американската икономика през летните месеци оказа неколкократният ръст на потребителските разходи за периода, които съставляват над 2/3 от брутния вътрешен продукт.

Макар и с не толкова голям дял в икономиката, като особено позитивни могат да се приемат и данните за увеличаване на инвестициите в машини и оборудване с над 17 процента през периода, но основният проблем идва от това, че тези капиталови разходи за момента не създават необходимия брой работни места, който да спомогне за спад в безработицата. Нивото на незаетост се намира около и над 9 процента за 30 поредни месеца, което представлява основният проблем пред правителството и Федералния резерв.

Неслучайно през последните месеци се заговори за нова програма за увеличаване на ликвидността в икономиката, а в същото време ръководителите на щатската централна банка се обявиха в полза на запазване на лихвите на сегашното им рекордно дъно от 0,25 процента поне до средата на 2013 година, тъй като възстановяването не върви с темповете, с които се очаква.

Що се отнася до представянето на долара, то най-вероятно през този период той ще остане слабо търсен от страна на пазарните участници в периоди на висок рис апетит сред пазарните участници, тъй като почти всички други основни валути предлагат по-голяма възвръщаемост, отколкото 'зелените пари'.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.3905; High – 1.4246; Low – 1.3863; Close – 1.4188

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:15 | 16.08.22 г.
fallback