fallback

Спекулациите за нова ликвидна програма в САЩ тласнаха долара надолу

Срещите на високо равнище на лидерите на държавите-членки на ЕС определят динамиката при еврото

11:25 | 24.10.11 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският  долар приключи последната сесия  за миналата седмица със спад спрямо всичките си основни конкуренти на валутния пазар, а най-осезаемото му представяне беше срещу йената, където 'зелените пари' регистрираха рекордно дъно от края на Втората световна война насам.

В основата на негативното  представяне на американската валута застана новата вълна от спекулации, че Федералният резерв на САЩ обмисля поредна програма по увеличаване на ликвидността в икономиката. Този път в подкрепа на подобни очаквания застана изказване от страна на един от членовете на централната банка, според когото не е изключено Фед да поднови изкупуването на гарантирани с ипотеки ценни книжа в опит да съживи икономическата активност и да увеличи свободните средства във финансовия сектор.

Макар че тези твърдения  все още не са потвърдени официално  в лицето на Федералния резерв, то като че ли все повече се увелича вероятността за действия от страна на монетарната институция, след като досегашните й мерки не дават желания резултат.

Що се отнася до рекордното поскъпване на японската йена, неслучайно валутата затвори под най-високата си стойност за деня, тъй като все още са пресни спомените за интервенциите от страна на местната централна банка.

Скъпата валута затруднява в голяма степен износа на предимно експортно ориентираната японска икономика, чийто основен търговски партньор е именно САЩ и затова не е изключена нова намеса на пазара от страна на Bank of Japan.

Съвсем друг е въпросът обаче доколко евентуална интервенция ще даде желания резултат, след като историята през последните години показва, че действията на пазарните участници имат много по-голям ефект върху курса на долар/йена, отколкото предприеманите от японската централна банка мерки.

Освен спекулациите за нова програма по увеличаване  на ликвидността в САЩ влияние  върху евро/долар се очакваше да окаже и вчерашната среща на европейските лидери, свързана с дълговата криза в региона.

Въпреки прогнозите за обявяване на окончателен план за спасение на Гърция и намаляване на натиска върху другите проблемни държави-членки, представителите на водещите европейски икономики отложиха решението си за сряда, когато според тях ще бъдат оповестени конкретни мерки в борбата с високите дългове.

Липсата на решение още вчера обаче не попречи на единната валута да продължи доброто си представяне и в началото на новата седмица, като най-вероятно по-осезаеми движения ще наблюдаваме след сряда.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.3779; High – 1.3900; Low – 1.3703; Close – 1.3894

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:38 | 19.08.22 г.
fallback