fallback

Паундът поскъпна въпреки негативен доклад на Английската централна банка

Предвид негативните новини от Великобритания през последните няколко сесии с особен интерес ще бъдат следени днешните данни за продажбите на дребно

12:22 | 20.10.11 г.
Автор - снимка
Създател

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Британският паунд беше една от най-добре представилите се основни валути през отминалата сесия, въпреки че още в началото й станахме свидетели на негативен доклад от последната среща на централната банка в началото на месеца.

В протокола от заседанието на Английската централна банка, по време на което размерът на предвидените за изкупуване облигации от финансови институции беше увеличен от 200 на 275 милиарда паунда, се вижда, че това решение е взето единодушно от всички членове на Монетарната комисия към банката.

Самият факт, че ръководителите на институцията са предприели подобно драстично увеличаване на програмата, след като повече от една година нейният обем оставаше непроменен, говори, че те виждат сериозни рискове пред британската икономика, която е изправена пред слаб ръст на брутния вътрешен продукт и рекордно висока инфлация.

Само ден преди обявяването на доклада индексът на потребителските цени на Острова нарасна с цели 5.2 процента на годишна база към септември, което е над два пъти по-висока стойност от целевото ниво от 2 процента, определено от Английската централна банка.

Въпреки че представителите на банката прогнозират спад на инфлацията под заложения таван през следващата година, то все повече се засилват спекулациите за нова вълна от наливане на ликвидност в икономиката в началото на 2012-та, което при равни други условия ще доведе до обезценяване на паунда.

Предвид негативните новини от Великобритания през последните няколко сесии с особен интерес ще бъдат следени днешните данни за продажбите на дребно за месец септември.

Предварителните прогнози сочат слаб ръст на месечна база, след като августовските показания на индикатора излязоха на отрицателна територия. Ако обаче, действителните стойности не оправдаят очакванията, паундът най-вероятно ще попадне под натиск до края на деня.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD Open – 1.3751; High – 1.3868; Low – 1.3724; Close – 1.3759

Затварянето в близост до най-ниската стойност за вчера създава предпоставки за продължаване на низходящия импулс поне в началото на настоящата сесия, като първа негова цел е 1.3652. При пробив на това ниво ще последва засилване на спада към 1.3564 и 1.3345.

Близките съпротиви се намират при 1.3782 и 1.3868.

GBP/USD Open – 1.5712; High – 1.5847; Low – 1.5695; Close – 1.5772

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:40 | 08.09.22 г.
fallback