fallback

Еврото под натиск след предупреждение на Moody’s за френския рейтинг

Коментари от германското правителство за европейската дългова криза също дърпат единната валута надолу

11:47 | 18.10.11 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Ентусиазмът на пазарните участници около  позитивно разрешаване на дълговата  криза в Еврозоната и оповестяване на план за спасяването на Гърция беше набързо охладен в началото на новата седмица, след като една от водещите три световни кредитни агенции излезе с предупреждение, че може да понижи рейтинга на Франция.

В доклад на Moody’s се посочва, че финансовата стабилност на правителството започва да намалява в сравнение с други държави с най-високия рейтинг Ааа и това може да доведе до неговото понижение в следващите месеци, особено ако ситуацията в региона продължи да се влошава.

Новината  за евентуално сваляне на френския рейтинг логично беше посрещната със силен песимизъм от трейдърите, тъй като страната е втората най-голяма икономика в Еврозоната и представлява далеч по-голяма опасност за стабилността на региона, отколкото другите проблемни държави.

Допълнителен  натиск върху еврото дойде и от страна на немското правителство, откъдето се появиха коментари, че най-вероятно окончателното разрешаване на дълговата  криза няма да стане факт по време  на срещата на европейските лидери тази неделя.

След приключването на срещата на Г20 през уикенда очакванията бяха насочени към оповестяването на конкретен план за борба с кризата в рамките на тази седмица, но при липсата на такъв е много вероятно единната валута да не успее да продължи доброто си представяне от началото на месеца.

Негативните настроения на пазара бяха подсилени  и от излезлите през нощта данни за брутния вътрешен продукт на втората по големина световна икономика – Китай.

Ръстът с 9.1 процента на годишна база през третото тримесечие е най-слабият от 2009 година насам, което веднага доведе до спекулации, че проблемите в Европа могат да се разпространят и на изток. Въпреки че е все още рано да се правят подобни генерални изводи, то в ситуация, в която риск апетитът е особено податлив на негативни новини, данни като тези за БВП на Китай могат да бъдат достатъчно основание за бързи разпродажби на рискови активи.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.3874; High – 1.3913; Low – 1.3725; Close – 1.3736

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:15 | 29.08.22 г.
fallback