fallback

Доларът с най-лошо седмично представяне спрямо еврото от началото на годината

Спекулациите за положително разрешаване на гръцката криза повиши риск апетита, което логично доведе до разпродажби на долари, йени и швейцарски франкове

11:55 | 17.10.11 г.

Фундаментален коментар

Щатският  долар записа най-слабото си седмично представяне спрямо еврото от първите дни на годината насам, измерено между цените на отваряне и затваряне, а съдейки по разликата между най-ниската цена в понеделник и най-високата в петък, изминалите пет търговски сесии бяха най-негативните за „зелените пари” от пролетта на 2009 година.

Завръщането на риск апетита сред пазарните участници по повод спекулациите за позитивно разрешаване на гръцката криза доведе след себе си до завишено търсене на високорискови активи, което логично се отрази в разпродажби на валути като долара, йената и швейцарския франк.

Все още обаче това успокоение сред трейдърите изглежда преждевременно, тъй като дори по време на приключилата среща на финансовите министри от Г20 през уикенда не станахме свидетели на конкретни мерки, които да бъдат предприети в борбата с дълговата криза. Вместо това се очаква по-ясна представа за ситуацията и възможните изходи от нея да получим идната неделя, когато ще заседават лидерите на европейските държави.

Сред възможните мерки са отписване на половината от гръцкия дълг, както и увеличаване на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF) спрямо сегашния му размер от 440 милиарда евро.

Рисковете пред еврото обаче са свързани с евентуално отлагане на решението от страна на европейските лидери, което най-вероятно ще се отрази в нова вълна от разпродажби на единната валута.

От друга страна евентуалната липса на консенсус по отношение на ситуацията в южната ни съседка ще постави финансовата система в Еврозоната под ново изпитание, тъй като голяма част от банките във втората по-големина икономика в региона – Франция – са с висока експозиция към гръцки облигации.

Освен новините около дълговете на някои страни-членки на Еврозоната влияние върху еврото ще окажат и някои водещи макроикономически индикатори през настоящата седмица, сред които можем да откроим данните за бизнес доверието и инфлацията в Германия, както и нивото на задлъжнялост на региона като цяло, съотнесено към брутния вътрешен продукт на Еврозоната за 2010 година.

Технически коментар

EUR/USD

Open – 1.3775; High – 1.3894; Low – 1.3722; Close – 1.3877

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:55 | 17.10.11 г.
fallback