fallback

Еврото спря опита на долара за корекция

Дългосрочният тренд работи в полза на американския долар

11:12 | 14.10.11 г.
Автор - снимка
Създател

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Вчера американският долар опита да коригира сериозните загуби, които натрупа срещу еврото през последните дни. Доларът дори успя да вземе трайно предимство по време на азиатската и по-късната европейска търговска сесия и за кратко потопи еврото под 1.37.

Отварянето на щатските пазари обърна първоначалните нагласи сред валутните трейдъри и еврото се върна на нивата, на които започна деня. Заради оптимистичния тон в Европа и конкретните решения на европейските лидери за оздравяване на икономическата обстановка в региона, позагубеният интерес към единната валута нарасна чувствително.

Така вчерашният опит на долара за корекция всъщност се оказа добър момент за нови еврови покупки на по-изгодни цени.

В края на деня двойката EUR/USD приключи при 1.3775. В първите часове на днешния ден най-търгуваният валутен крос се отправи отново нагоре и преодоля съпротивата на психологическото ниво 1.38, но остана под максималните за тази седмица цени.

Въпреки че на пръв поглед еврото изглежда доста стабилно и привлекателно за покупки, трябва да се има предвид, че дългосрочният тренд работи в полза на американския долар.

Еврото ще се нуждае от нова много сериозна доза положителни новини, за да обърне дългосрочните пазарни прогнози. Към днешна дата този сценарий изглежда по-малко вероятен заради нерешените проблеми в Испания, Италия и Гърция.

Всяка една от тези страни е в състояние да потопи във всеки един момент еврото.

Гърция изглежда, че не е в състояние да изпълни всички поети ангажименти към международните кредитори и да свие бюджетните разходи. След последните решения на водещите рейтингови агенции за редуциране на италианския и испанския кредитен рейтинг икономическото възстановяване на еврозоната изглежда, че ще се отложи за още по-далечното бъдеще.

Тази нощ понижаването на рейтинги продължи, като първо S&P намали оценката на испанските държавни облигации от АА- на АА заради рекордната безработица в страната. От Fitch пък занижиха перспективите пред 4 големи европейски банки.

Решенията на европейските лидери за увеличаването на размера на Европейски фонд за финансова стабилност (ЕФФС) и планът за рекапитализирането на европейските банки могат да внесат само временно успокоение на напрежението сред инвеститорите.

Пазарът показа недвусмислено, че са необходими още конкретни действия и антикризисни решения.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD Open – 1.3790; High – 1.3825; Low – 1.3684; Close – 1.3775

Както очаквахме вчера, еврото намери солидна подкрепа около 1.3685. За момента единната валута успява да се справи успешно с негативните новини, които дойдоха с решението на S&P за понижаване на рейтинга на Испания и се задържа близо до максималните за седмицата стойности.

Най-логичното поведение пред двойката за момента е задържането на цената в границите 1.3680 – 1.3835. Затваряне под 1.3565 ще помогне на долара да се прицели към тазгодишните дъна.

GBP/USD Open – 1.5747; High – 1.5784; Low – 1.5664; Close – 1.5763

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:15 | 14.10.11 г.
fallback