fallback

Валутите на развиващите се пазари вече не са изолирани от кризата

На този етап не съществува алтернатива на американския долар, нито като инвестиционно убежище, нито като валута за резерв, коментират анализатори

09:09 | 08.10.11 г. 9
Автор - снимка
Създател

Най-сериозното поевтиняване на валути на развиващи се страни от 2008 г. насам може да продължи на фона на двойната европейска дългова и банкова криза. Eфектът от нея започва да се усеща на пазари, до неотдавна смятани за имунизирани срещу глобалното икономическо забавяне.

Кредитите, предоставени от европейските банки за развиващите се икономики, достигат 3,4 трлн. долара и надхвърлят почти три пъти отпуснатите заеми от щатските и японските финансови институции взети заедно, сочат данни на Банката за международни разплащания (BIS) от март 2011 г. Това прави развиващите се пазари по-уязвими към европейската дългова криза, отколкото към финансовия колапс от 2008 г., се казва в анализ на Royal Bank of Canada, цитиран от Bloomberg.

Миналия месец Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за растежа на развиващите се пазари, като предупреди, че задълбочаването на европейската дългова криза създава проблеми с ликвидността и застрашава глобалната икономика с рецесия. Брокерите на опции са все по „мечи“ настроени към редица валути, включително бразилския реал и южноафриканския ранд, сочат данни от проучване на Bloomberg.

„Проблемите са концентрирани в западна Европа и САЩ, но вече се процеждат и към развиващите се пазари“, казва Ник Шами, директор за развиващите се пазари на RBC Capital Markets в Торонто. „Докато икономическата перспектива пред Европа и САЩ не се стабилизира в дългосрочен план, разпродажбата на активи на развиващите се пазари ще продължи“.

В седмицата до 28 септември инвеститорите са изтеглили 3,2 млрд. долара от дългови фондове на развиващите се страни – най-значителният седмичен отлив на капитали от 2005 г., съобщава ING Group NV, цитирайки данни на EPFR Global Data. Сумата се равнява на 2,3% от общите активи.

Бразилският реал, унгарският форинт, полската злота, както и други валути на развиващи се страни са изгубили средно 12% от стойността си през последния месец. За същия период, индекс проследяващ 6 латиноамерикански валути се е понижил с 11%, изтривайки цялата си печалба за последните две години, докато основните азиатски валути са поевтинели средно с 4,2% - най-значителният спад от финансовата криза в региона през 1997 г., разкриват данни на Bloomberg и JPMorgan Chase & Co.

„Разпродажбите ще продължат“, казва Бхану Бауея, валутен директор за развиващите се пазари на UBS AG в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:27 | 12.09.22 г.
fallback