fallback

Еврото почти без промяна преди днешната среща на ЕЦБ

Освен за основния лихвен процент играчите на пазара ще следят внимателно за евентуални мерки, които да окажат влияние върху ликвидността в региона

13:09 | 06.10.11 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

За първи път от няколко дни насам евро/долар се движеше в тесен рейндж въпреки излизането на редица първостепенни макроикономически индикатори от двете страни на Атлантическия океан, които имаха потенциал да предизвикат по-сериозни движения.

Основна причина за слабата волатилност през отминалата сесия обаче е предстоящата днес среща на Европейската централна банка, от която в голяма степен ще зависи представянето на единната валута до края на седмицата.

Въпреки че шансовете за понижение на лихвите в еврозоната спрямо текущите 1,5% са малки, съществува реална възможност ръководителите на монетарната институция да оповестят алтернативни мерки, с които да се опитат да повлияят върху ликвидността в икономиките от региона. Подобни коментари, както и изказвания, свързани с дълговата криза в някои от страните-членки, най-вероятно ще се отразят в нов спад на еврото до края на сесията.

От друга страна с далеч по-слабо влияние върху основните кросове се очаква да бъде заседанието на друга голяма европейска централна банка – тази на Великобритания. Месеци наред срещите на Bank of England преминават съвсем спокойно, след като отсъства вероятност за промяна в лихвите спрямо текущото им ниво от половин процент, а в същото време ръководителите на институцията по правило не излизат с конкретни коментари в случаите на запазване на цената на заемния ресурс.

Голяма част от вниманието на пазарните участници ще бъде насочено и към утрешните данни за заетостта в неселскостопанския сектор (non-farm payrolls) в САЩ, които по традиция са макроикономическият индикатор, предизвикващ най-висока волатилност на финансовите пазари. След вчерашните новини за нивото на заетост в частния сектор според института ADP можем да очакваме положителни стойности и утре, което ще се отрази благоприятно върху риск апетита на трейдърите, а оттам и върху търсенето на високодоходните валути.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.3348; High – 1.3383; Low – 1.3260; Close – 1.3347

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:49 | 20.08.22 г.
fallback