fallback

Австралийският долар под натиск след срещата на местната централна банка

Едва преди два месеца "австралиецът" бе рекордно скъп, сега е на едногодишно дъно спрямо американския долар

11:33 | 04.10.11 г.
Автор - снимка
Създател

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Австралийският долар продължи негативното си представяне спрямо останалите основни валути, като в този случай освен бягството от рискови активи на пазарните участници влияние върху представянето му оказа и приключилата през нощта ежемесечна среща на местната централна банка.

Въпреки че основният лихвен процент беше оставен непроменен на ниво от 4,75%, ръководителите на институцията изказаха намерение да го понижат по време на някое от следващите си заседания, тъй като се наблюдава както забавяне на икономическия растеж, така и утихване на инфлацията.

Очакванията на трейдърите за значително намаляване на лихвите отведоха австралийския долар до едногодишно дъно спрямо щатския му съименник, след като само преди 2 месеца двойката се търгуваше на рекордни върхове.

Дори при сваляне на цената на заемния ресурс валутата ще остане най-високодоходната спрямо паричните единици на останалите развити световни икономики, но основна причина за спада в интереса към нея от страна на пазарните участници е фактът, че австралийският долар се причислява към групата на по-високорисковите активи, които се намират под натиск през последните седмици.

Особено голямо влияние върху представянето му до следващата среща на централната банка се очаква да оказват макроикономически индикатори, следящи нивото на заетост, ръста на икономиката и потреблението.

Още тази нощ можем да наблюдаваме засилена волатилност в кросовете на австралийския долар предвид обявяването на данните за продажбите на дребно за месец август. Въпреки че прогнозите сочат ръст на месечна база, то той се очаква да бъде над два пъти по-малък, отколкото през юли – знак, че икономическата активност в Австралия действително се забавя.

Порцията първостепенни новини през днешната сесия се допълва от данните за индекса на производствените цени в еврозоната и реч на председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке, които имат сериозен потенциал да повлияят не само върху представянето на евро/долар, но и върху останалите основни валути.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD Open – 1.3366; High – 1.3380; Low – 1.3167; Close – 1.3175

Цел пред евро/долар продължава да бъде 1.2859, но преди достигането й можем да наблюдаваме частична корекция предвид навлизането на двойката в зоната на свръхпродажбите на дневна база. Близките съпротиви са разположени при 1.3226 и 1.3380.

GBP/USD Open – 1.5568; High – 1.5592; Low – 1.5426; Close – 1.5430

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:36 | 04.10.11 г.
fallback