fallback

Еврото със силен спад преди днешната среща на европейските финансови министри

Случващото се в най-задлъжнялата държава-членка - Гърция, ще бъде в основата на движението на еврото в голяма част от настоящата седмица

11:45 | 03.10.11 г.
Автор - снимка
Създател

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

В последната сесия за миналата седмица еврото претърпя един от най-силните си спадове спрямо щатския долар в близките месеци, след като бягството от риск през работното време на американските фондови борси доведе след себе си до увеличено търсене на считаните за по-нискорискови валути в лицето на „зелените пари” и японската йена.

Интересното в случая беше, че и от двете страни на Атлантическия океан станахме свидетели предимно на положителни макроикономически новини, които обаче явно на този етап не са достатъчни за пазарните участници, за да пренебрегнат дълговата криза в някои от страните в еврозоната.

Именно случващото се в най-задлъжнялата държава-членка, Гърция, ще бъде в основата на движението на еврото в голяма част от настоящата седмица, която стартира с днешната среща на финансовите министри от региона.

Основна тема на дискусиите ще бъде отпускането на поредния спасителен транш за южната ни съседка, правителството на която вчера одобри нов план за съкращаване на 6.6 милиарда евро с цел да намали огромния си бюджетен дефицит.

Въпреки това обаче, най-новите изчисления на управляващите сочат, че недостигът през тази и следващата година ще бъде по-висок, съотнесен с брутния вътрешен продукт, отколкото сочеха прогнозите преди няколко месеца. Допълнителен натиск върху гръцкото правителство ще окаже и очакваният по-голям спад на икономиката в края на 2011-та, който се очаква да достигне 5,5 процента.

Динамичната с оглед на предстоящите събития в еврозоната седмица се допълва и от срещата на Европейската централна банка в четвъртък, като все повече се засилват спекулациите, че монетарната институция може да понижи основната си лихва.

Дори цената на заемния ресурс да остане непроменена обаче, почти сигурно ще станем свидетели на коментари във връзка със случващото се на финансовите пазари през последните месеци, което ще увеличи допълнително волатилността в кросовете на единната валута.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD Open – 1.3596; High – 1.3600; Low – 1.3383; Close – 1.3385

Силният низходящ импулс при евро/долар от петък остава в сила и през днешната сесия, а след пробива на подкрепата при 1.3362 следваща цел в посока надолу е 1.2859. За достигането й обаче, ще са необходими поне още няколко сесии.

Критично ниво с оглед на спада след 1.4548 е 1.3679, а съпротивите преди това са разположени при 1.3369 и 1.3519.

GBP/USD Open – 1.5626; High – 1.5664; Low – 1.5532; Close – 1.5580

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:50 | 19.08.22 г.
fallback