fallback

Доларът получи силна подкрепа от добри новини за икономиката

Новозеландската валута попадна под натиск след решението на S&P и Fitch да понижат кредитния рейтинг на страната

11:15 | 30.09.11 г.
Автор - снимка
Създател

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Днешната сесия започна по особено неочакван начин за една от най-търгуваните валути – новозеландския долар, след като две от трите водещи световни рейтингови агенции понижиха кредитния рейтинг на Нова Зеландия в рамките само на няколко часа.

Като основа за тези решения представителите на организациите посочиха големия външен дълг на страната, както и съществуващия от години дефицит по текущата сметка. Въпреки че Fitch постави рейтинга на Нова Зеландия под наблюдение още преди повече от две години, то изненадата за пазарните участници дойде не толкова от самото му понижение, колкото от момента, в който то се случи.

Местният долар и без това се намира под натиск спрямо по-голямата част от останалите основни валути през последните седмици, когато започна силният спад в цената на златото, а както е известно – „кивито” и ценният метал се движат в тясна корелация помежду си.

Изключвайки високото ниво на задлъжнялост на местното правителство, както и на някои значими сектори от икономиката, то в подкрепа на решението за сваляне на рейтинга на Нова Зеландия идват и противоречивите макроикономически показатели от близките няколко месеца.

Най-скорошните данни – излезлите през нощта стойности на бизнес доверието за септември, показват спад с цели 4 процента на месечна база в оптимизма сред компаниите по отношение на развитието на икономиката през следващите 12 месеца.

Това понижение най-вероятно би означавало, че представителите на бизнеса ще ограничат инвестициите си за известно време, което ще забави допълнително растежа на брутния вътрешен продукт. Комбинацията от тези фактори, както и евентуален нов силен спад в цената на златото ще продължат да държат трейдърите настрани от новозеландския долар за известно време.

За разлика от него обаче, щатският му съименник получи солидна подкрепа от макроикономическите показатели, които бяха обявени малко преди старта на борсовата сесия отвъд Океана.

Положителната ревизия на брутния вътрешен продукт за второто тримесечие, спадът в седмичните молби за безработица и ръстът в текущите продажби на жилища помогнаха на „зелените пари” да възстановят голяма част от натрупаните в първата половина на деня загуби спрямо основните си конкуренти.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD Open – 1.3541; High – 1.3679; Low – 1.3519; Close – 1.3596

Първа цел пред евро/долар за днес е пробив на 1.3519, след което можем да очакваме засилване на спада към следващата по-сериозна подкрепа при 1.3362.

Краткосрочните съпротиви са разположени при 1.3563 и 1.3600, следвани от 1.3679.

GBP/USD Open – 1.5571; High – 1.5714; Low – 1.5542; Close – 1.5626

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:38 | 12.09.22 г.
fallback