fallback

Нова волатилна сесия изпрати долара на положителна територия спрямо еврото

Очакваните днес новини от двете страни на Атлантическия океан са с потенциал да предизвикат сериозни движения при евро/долар

11:52 | 29.09.11 г.

Фундаментален коментар

Щатският долар успя да прекъсне няколкодневната си негативна серия спрямо еврото по време на поредната волатилна сесия, в която основната валутна двойка на няколко пъти сменяше посоката си на движение. В крайна сметка по-добрите данни за поръчките за дълготрайни стоки в САЩ за месец август успяха да подкрепят „зелените пари” поради липсата на други значими фундаментални новини през деня. Въпреки че индикаторът отбеляза спад с 0.1% на месечна база, това понижение беше по-малко от предварителните прогнози, което явно се оказа достатъчно за пазарните участници да засилят търсенето на долари за сметка на единната валута, върху която продължават да оказват натиск спекулациите за дълговете на някои страни членки в еврозоната.

Очакваните днес новини от двете страни на Атлантическия океан също са с потенциал да предизвикат сериозни движения при евро/долар, като основният фокус на трейдърите ще падне върху окончателните данни за ръста на американската икономика през второто тримесечие. Прогнозите сочат ревизия във възходяща посока спрямо предходните изчисления, което в комбинация с евентуални позитивни новини от жилищния сектор по-късно през деня може да помогне на щатската валута да се върне към 8-месечното си дъно, достигнато в края на миналата седмица.

Далеч по-предсказуемо след намесата на Швейцарската национална банка (SNB) на 6 септември е движението на франка, който продължава да се търгува под заложения таван от 1.20 спрямо еврото. Въпреки че непосредствено след коментарите в началото на месеца се появиха съмнения дали институцията разполага с необходимия финансов ресурс, за да поддържа подобно ограничение във валутния курс, вчерашните изказвания на един от ръководителите на банката премахнаха голяма част от тези спекулации, след като стана ясно, че дори за подобни мерки да са необходими значителни средства, SNB ще направи всичко възможно, за да ограничи ново силно поскъпване на франка.

Технически коментар

EUR/USD Open – 1.3585; High – 1.3690; Low – 1.3532; Close – 1.3541

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:54 | 29.09.11 г.
fallback