fallback

Новите фундаменти на долара

Нещата са се променили толкова много, че добри данни за заетостта в САЩ могат да имат отрицателен ефект върху долара, казва валутният директор на HSBC

17:40 | 10.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

Валутните пазари претърпяха дълбока промяна и доларът остана в безтегловност, докато инвеститорите се опитват да оценят последствията от програмата за вливане на ликвидност, преговорите за вдигане на дълговия лимит и забавянето на щатската икономика, на което сме свидетели, казва Дейвид Блум, валутен директор на HSBC, цитиран от CNBC.

„Рамката, в която приемаме долара и връзката му с икономическите фундаменти, определено се е променила. Досега доларът имаше превъзходство, но сега тези характеристики на щатската валута изглеждат остатъчни“, казва Блум.

„Мнозина предполагат, че фундаментите вече не са адекватни, но ние не сме съгласни с това. Фундаментите са налице, но са различни. В условията след 2007 г. рисковите активи и развиващите се пазари придобиват все по-голямо значение, така че начинът, по който гледаме на нещата, значително се промени в сравнение с епохата преди кризата“, посочва той.

Неприятното около щатската икономика се състои в това, че последното забавяне се случва в момента, когато вторият кръг от програмата за вливане на ликвидност (QE2) на Федералния резерв (Фед) е към своя край, а дълговият таван е достигнат, казва Блум, който вярва, че краят на противоречивата политика на Фед ще се отрази добре на долара.

„Идеята е, че ако QE2 помогна за слабостта на долара и преминаването към валути с по-висока доходност, тогава краят на QE2 може да обърне тези процеси“, посочва Блум.

Преди кризата доларът се търгуваше на базата на фундаменти като разликите в лихвените проценти, но кризата промени това, казва Блум.

„Сега, след като основните централни банки трябваше или да предприемат вливане на ликвидност, или някакви други неконвенционални мерки, става все по-трудно да се дешифрира какъв ще е ефектът върху валутните курсове“, казва Блум.

Отхвърляйки шансовете САЩ да фалират поради евентуален провал на вдигането на дълговия таван, Блум очаква в даден момент политиците да постигнат дългосрочна сделка. Той предупреждава обаче, че пътят до споразумението ще е труден и, че докато се стигне до окончателно решение, ще бъдат подписани серия междинни договори.

„Фалит на щатското правителство би бил толкова вреден, че изглежда невероятно Конгресът да го допусне. Това насочва вниманието и към серия дългови проблеми, които САЩ (както Европа) ще трябва да реши“, допълва той.

Нещата са се променили толкова много, че добри данни за заетостта в САЩ могат да имат отрицателен ефект върху долара, подчертава Блум.

„Друг начин да погледнете на този феномен е да се запитате дали доларът все още е истинска валута за резерв. В епохата преди кризата това, което имаше значение, беше щатската икономика и щатските политики. По-силните резултати водеха до купуване на долари, което водеше до покачването на долара и спад на останалите валути“, допълва той.

„В настоящата волатилна среда нещата се случват по точно противоположния начин – силни данни се смятат добри за рисковите активи и съответно добри за развиващите се пазари, което води до изкупуване на тези активи. От това следва, че купуването на активи от развиващите се пазари води до продажба на долари“, посочва Блум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:39 | 13.09.22 г.
fallback