IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпад на еврозоната, или как да се избегне немислимото

Европейските лидери постепенно започват да осъзнават какво трябва да се направи, за да се избегне най-кошмарния сценарий

11:22 | 26.11.10 г. 24
Автор - снимка
Създател
Разпад на еврозоната, или как да се избегне немислимото

Дълговата криза се разпространява от Ирландия до Португалия, а след това и в Испания, принуждавайки европейските лидери да изчерпат спасителния фонд от 750 млрд. евро, създаден през май да защитава просъществуването на амбициозния европейски проект за обща валута.

Постепенно обществената подкрепа за еврото изчезва - германските данъкоплатци се бунтуват срещу серията от скъпи спасителни планове, а задлъжнелите страни в периферията на еврозоната стигат точка на пречупване заради строгите мерки за държавни икономии, пише Ройтерс.

В крайна сметка една или повече страни решават, че е по-добре да напуснат еврозоната, или са принудени да го направят. Те връщат старите си национални валути, които са използвали преди да обвържат съдбата си с дръзкия проект за европейски икономически и паричен съюз.

Подобно развитие на дълговата криза в еврозоната изглеждаше немислимо допреди няколко седмици, но сега все повече икономисти предупреждават, че този кошмарен сценарий може да се превърне в реалност, ако европейските лидери не успеят да се обединят зад една по-силна стратегия за спасяване на еврото и не отговорят на загрижеността на инвеститорите за фискалните и икономически дисбаланси.

Вижданията на евроскептиците

До този момент повечето апокалиптични виждания за разпад на еврозоната идваха от англо-саксонските скептици, според които еврото е било обречено от самото му начало.

През лятото британският икономист Кристофър Смолууд от Capital Economics написа доклад, озаглавен "Защо еврозоната трябва да се разпадне", а американският икономист Нуриел Рубини прогнозира, че някои членове на еврозоната ще бъдат принудени да се откажат от единната валута.

След втората вълна на дълговата криза в Ирландия броят на евроскептиците се увеличи.

Някои, като коментаторът на Financial Times Гидеон Рахман, смятат, че Германия може да е тази, която да се откаже от еврото първа. Други анализатори поставят под въпрос германското участие в гръцката спасителна схема, което може да бъде обявено за незаконно от Федералния конституционен съд.

Трети виждат риск в икономическите различия между стабилно ядро на Европа и задлъжнялата периферия, които могат да разделят еврозоната на "богат Север“ и "беден Юг“ с две различни валути.

Други пък смятат, че Германия може да измисли начин за изключването на Гърция и други бедни страни от еврозоната, чието място не е било там от самото начало.

Огромната емоционална инвестиция в еврото

Песимистичните виждания са все още малка част от прогнозите за бъдещето на еврозоната, като някои от близките наблюдатели на валутния съюз, натоварени със защитата на еврото, отхвърлят възможността за разпадане на паричния съюз.

Те цитират огромната емоционална и икономическа инвестиция в проекта, политическата воля зад него, и сложността на проблемите и унижението, които разпадането на еврозоната ще донесе.

Те посочват и издръжливостта на самото евро, което е поевтиняло с около 6% спрямо долара през последните три седмици, но продължава да бъде силна, стабилна валута в исторически план.

Според Яков Фънк Киркегард от института за международна икономика Peterson във Вашингтон, разпадането на еврозоната остава "немислимо", което се доказва от решителните действия за овладяване на гръцката криза през май.

Според него ако еврото бъде изложено на сериозен риск, отговорът, който може да се очаква, ще бъде много по-силен. „Вие ще видите ЕЦБ да печата банкноти от 500 евро и да ги пуска от хеликоптери преди Испания да изпадне във фалит или се случи нещо, което може да застраши еврото“, коментира той.

Несъществуващият фискален съюз

Все пак, ако скорошните сътресения показаха нещо, то е, че предприетите извънредни мерки всъщност не са достатъчни, за да успокоят инвеститорите в дългосрочен план заради липсата на фискален съюз в еврозоната.

Само по такъв начин ще могат да се изгладят големите различия в конкурентоспособността, търговските и бюджетните дисбаланси.

Гърция, Ирландия и Португалия засега се справят с наложените им бюджетни ограничения, но някои от евроскептиците се притесняват, че през следващите години тази стратегия ще се окаже погрешна и дестабилизиращите дисбаланси в еврозоната ще се появят отново.

ОИСР прогнозира през миналата седмица, че излишъкът по текущата сметка на Германия ще се покачи отново до пиковите си нива от около 7% от БВП до 2012 г., докато бюджетните дефицити на Гърция и Португалия ще продължават да са значително над европейския лимит от 3% от БВП.

И все пак надежда има, защото европейските политици изглежда постепенно започват да осъзнават най-важното, а именно, че пазарите няма да позволят еврозоната да запази сегашното статукво, въвеждайки няколко незначителни изменения в своите фискални правила.

През тази седмица финансовият министър на Словакия описа рискът от разпадане на еврозоната като „много реален“ ден, след като германският канцлер Ангела Меркел заяви в парламента, че еврото се намира в много „сериозна“ ситуация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
marketleverage
преди 13 години
някой тук пишат за край на ЕС заедно с еврто а това няма да е така... които познава историята на ес си спомня Екюто - оригиналния ЕРМ неговия провал просто ще стигнем до ЕРМ 3 със по-строги правила http://en.wikipedia.org/wiki/European_Exchange_Rate_Mechanism
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
dobribozhilov
преди 13 години
Дали еврозоната ще се разпадне юридически, или еврото ще се обезцени, резултатът е един и същи - край на самото евро като сериозна валута. Според мен, положението е неспасяемо, защото всички, които трябва да пазят еврото, имат интерес да го погубят. Изправени пред избора галопираща инфлация или държавен фалит, правителствата ще изберат инфлацията. ЕЦБ не може да противостои на правителствата, които имат пълно надмощие в управлението на ЕС. Печатницата вече е в ход. Доларът в момента е 100 пъти по-надежден от еврото, въпреки тяхната печатница. Разбира се, най-надеждно е златото, според мен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
ivo0101
преди 13 години
Хмм, и как точно правят тази обезценка някой ще ми обясни ли :-) !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Гари, по принцип си прав и съм напълно съгласен с тази теза (че Германия няма интерес от обезценка на еврото). Но все пак, крайностите са вредни и ако еврото е прекалено силно може да стане така, че германската икономика да бъде задушена (понеже ще намалее износа). Затова Германия (ще се) опитва да поддържа умерена обезценка на еврото - толкова, колкото е целевото ниво на ЕЦБ - 1.5 до 2.0%. И ако лихвите по заемите са над тези нива (а те са), то Германия няма да загуби. Вярно, ще спечели по-малко, но иначе пък рискува да загуби всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
bbzz24
преди 13 години
всъщност вътрешното потребление е равно на 70% от БВП е правилно казано. явно си чувал недомислени изказвания, думата 'формира' е проблема в това ти.БВП като цяло е смятан от разходната част, което е тотално погрешно: влизат разходи за война (продукт???), държавни разходи финансирани с дълг (счетоводен трик за ранно осчетоводяване на бъдещ продукт), лихвите по стари задължения също са 'продукт' (е това е пълен смях!!!). ако трябва да сме честни пред себе си БВП е поне 2-3 завишен в различните страни.статистиката е просто подраздел на жанра комедия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
unicornblade
преди 13 години
Абсолютно съм съгласен с коментарите. Считам че натиска в евросъюза към ограничаване на дефицитите е единствената правилна политика в дългосрочен план. А иначе в медиите излиза какво ли не. Щатите имат интерес периодично да клатят еврото, за да подкопават доверието в него и да му създават трудности да се утвърждава като резервна валута. Всички други спекуланти имат интерес да клатят всичко с логика и без логика, само и само да има волатилност на пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
Гари
преди 13 години
Не си прав, уважаеми колега. Германците са най-големите държатели на дълг и като такива ще се съпротивляват със всички сили на обезценяването на еврото. В случая с Ирландия - просто германски банки имат големи експозиции там. Ако се възприеме политика на обезценяване на еврото, Германия най-вероятно ще напусне съюза. Германия и Франция трябва да се обединят и да окажат натиск върху недисциплинираните прасета така че те самите да се откажат от еврото. Това е единственият начин ЕС да се запази. Тези дългове не могат да се оправят със спасителни планове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
Пенчев
преди 13 години
70% от БВП на САЩ се формира от вътрешното потребление,така че скъп долар не ги плаши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 13 години
Когато слязъл на американският бряг Кортез изгорил корабите си за да мотивира хората си . Европейските страни унищожиха националните си валути - за повечето от тях символ на национална гордотст , за да направят същото .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Иначе, това, че в момента тече кампания по обезценка на еврото, и то водена от най-видните европейци - германците, мисля че и децата вече го разбраха. Все пак, трябва да се изнася, а скъпото евро пречи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още