IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпад на еврозоната, или как да се избегне немислимото

Европейските лидери постепенно започват да осъзнават какво трябва да се направи, за да се избегне най-кошмарния сценарий

11:22 | 26.11.10 г. 24
Автор - снимка
Създател
Разпад на еврозоната, или как да се избегне немислимото

Дълговата криза се разпространява от Ирландия до Португалия, а след това и в Испания, принуждавайки европейските лидери да изчерпат спасителния фонд от 750 млрд. евро, създаден през май да защитава просъществуването на амбициозния европейски проект за обща валута.

Постепенно обществената подкрепа за еврото изчезва - германските данъкоплатци се бунтуват срещу серията от скъпи спасителни планове, а задлъжнелите страни в периферията на еврозоната стигат точка на пречупване заради строгите мерки за държавни икономии, пише Ройтерс.

В крайна сметка една или повече страни решават, че е по-добре да напуснат еврозоната, или са принудени да го направят. Те връщат старите си национални валути, които са използвали преди да обвържат съдбата си с дръзкия проект за европейски икономически и паричен съюз.

Подобно развитие на дълговата криза в еврозоната изглеждаше немислимо допреди няколко седмици, но сега все повече икономисти предупреждават, че този кошмарен сценарий може да се превърне в реалност, ако европейските лидери не успеят да се обединят зад една по-силна стратегия за спасяване на еврото и не отговорят на загрижеността на инвеститорите за фискалните и икономически дисбаланси.

Вижданията на евроскептиците

До този момент повечето апокалиптични виждания за разпад на еврозоната идваха от англо-саксонските скептици, според които еврото е било обречено от самото му начало.

През лятото британският икономист Кристофър Смолууд от Capital Economics написа доклад, озаглавен "Защо еврозоната трябва да се разпадне", а американският икономист Нуриел Рубини прогнозира, че някои членове на еврозоната ще бъдат принудени да се откажат от единната валута.

След втората вълна на дълговата криза в Ирландия броят на евроскептиците се увеличи.

Някои, като коментаторът на Financial Times Гидеон Рахман, смятат, че Германия може да е тази, която да се откаже от еврото първа. Други анализатори поставят под въпрос германското участие в гръцката спасителна схема, което може да бъде обявено за незаконно от Федералния конституционен съд.

Трети виждат риск в икономическите различия между стабилно ядро на Европа и задлъжнялата периферия, които могат да разделят еврозоната на "богат Север“ и "беден Юг“ с две различни валути.

Други пък смятат, че Германия може да измисли начин за изключването на Гърция и други бедни страни от еврозоната, чието място не е било там от самото начало.

Огромната емоционална инвестиция в еврото

Песимистичните виждания са все още малка част от прогнозите за бъдещето на еврозоната, като някои от близките наблюдатели на валутния съюз, натоварени със защитата на еврото, отхвърлят възможността за разпадане на паричния съюз.

Те цитират огромната емоционална и икономическа инвестиция в проекта, политическата воля зад него, и сложността на проблемите и унижението, които разпадането на еврозоната ще донесе.

Те посочват и издръжливостта на самото евро, което е поевтиняло с около 6% спрямо долара през последните три седмици, но продължава да бъде силна, стабилна валута в исторически план.

Според Яков Фънк Киркегард от института за международна икономика Peterson във Вашингтон, разпадането на еврозоната остава "немислимо", което се доказва от решителните действия за овладяване на гръцката криза през май.

Според него ако еврото бъде изложено на сериозен риск, отговорът, който може да се очаква, ще бъде много по-силен. „Вие ще видите ЕЦБ да печата банкноти от 500 евро и да ги пуска от хеликоптери преди Испания да изпадне във фалит или се случи нещо, което може да застраши еврото“, коментира той.

Несъществуващият фискален съюз

Все пак, ако скорошните сътресения показаха нещо, то е, че предприетите извънредни мерки всъщност не са достатъчни, за да успокоят инвеститорите в дългосрочен план заради липсата на фискален съюз в еврозоната.

Само по такъв начин ще могат да се изгладят големите различия в конкурентоспособността, търговските и бюджетните дисбаланси.

Гърция, Ирландия и Португалия засега се справят с наложените им бюджетни ограничения, но някои от евроскептиците се притесняват, че през следващите години тази стратегия ще се окаже погрешна и дестабилизиращите дисбаланси в еврозоната ще се появят отново.

ОИСР прогнозира през миналата седмица, че излишъкът по текущата сметка на Германия ще се покачи отново до пиковите си нива от около 7% от БВП до 2012 г., докато бюджетните дефицити на Гърция и Португалия ще продължават да са значително над европейския лимит от 3% от БВП.

И все пак надежда има, защото европейските политици изглежда постепенно започват да осъзнават най-важното, а именно, че пазарите няма да позволят еврозоната да запази сегашното статукво, въвеждайки няколко незначителни изменения в своите фискални правила.

През тази седмица финансовият министър на Словакия описа рискът от разпадане на еврозоната като „много реален“ ден, след като германският канцлер Ангела Меркел заяви в парламента, че еврото се намира в много „сериозна“ ситуация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 1 rate down comment 1
destiny x
преди 13 години
Германия ще изкупи всички дългове. Разпад няма да има. Еврото си остава. Спете спокойно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 0
dessoboy
преди 13 години
hellwitch, не бъди наивен, наблюдавай търпеливо, абстрахирай се от логиката за сега. Бъди професионалист! Работата на икономистите е не да бъдат шамани, а да обеснят защо дадено нещо се е случило. Според мен, където става въпрос за много пари, народните интереси не са от значение. Важно е какво са се договорили фамилиите, които си играят със световната икономика. Сигурен съм, че могат да купят всичките гласове в Европейския парламент и гласове от Съвета на ЕС. Ще коментираме после, промяната трябва да стане уж доброволно, колкото и странна да е тя ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 0
bbzz24
преди 13 години
прав си, лихвата е 5.7 милиарда или 17.8% от бюджетните им разходи. при дефицит от 3 милиарда и още 5.7 нови лихви, те трябва де факто да свият останалите разходи с 27%, за да балансират бюджета, плана им за колко свиване на разходи е?просто отлагат неизбежното: дават им се пари за банките и за лихвите за 3-4 години, после всичко ще рухне така или иначе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 0
Dror
преди 13 години
Hristo, ti pogledna li 4islatahttp://***.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/gono/Cheat%20Sheet%201.jpgkato kak naprimer Ireland she plashta 85 miliarda s 6.7% lihva, the prosto niamat tezi pari i ne vijdam ot kade shte gi iskarat, sashtoto vaji za Gartsia, Portugalia, Ispania
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 0
Hristo Krivodolski
преди 13 години
Tova e pisano kato otgovor na NO-CREDIT
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 0
Hristo Krivodolski
преди 13 години
Nito Evroto ste se obezceni pove4e ot Amerikanskia dolar, nito ste padne, nito Evropeiskia suiuz ste padne. Bulgarskia lev e vurzan kum evroto, spomnete si, molia.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 0
Hristo Krivodolski
преди 13 години
Otgovariam na zapitvane kum men, zasto nito evroto ste padne nite EC ste padne. Az ne ziveia BG a v angliisko govoriastia nov sviat i mi e trudno da pisa na bulgarski, no tuk davam prevod (Google translate) na moi misli koito spedelih s edin finansist, moi priatel ot edna amerikaska banka. Eto po-nadolu:Ангела Меркел е един смел политик. Тя казва, че лидерите на ЕС трябва смело да се сложи клауза в облигации, държавни, че частните инвеститори трябва да понесат загуби, в случай на финансови bankrupt на страна. Тя си мисли, че установените световен ред следва да се измени, и тези хора, които правят пари трябва да загуби пари. Тя казва: "Трябва ли правителствenite облигации da sa единственият bez риск начин да се печелят пари? . Политиката трябва да наложи волята си на пазарите, за да могат да поемат риска и загубите. "Ето това е - нов световен ред. Това стресна пазарите. Ирландия ще бъдат спасени. Португалия ще бъдат спасени. Белгия, Испания, Италия? Evroto pada. Но това е добре. Това е добре за износa и Германия правят повече пари. Франция пази тишина. Това е добре за износ на Франция. Дали валута евро, изложени на риск да се провали. Това е много малко вероятно. Общата задлъжнялост на еврозоната не е толкова голяма, с изключение на периферните държави от Южна Европа. Дали тези южните щати трябва se спасят. Няма проблем - Германия, Франция, Англия, Холандия, Швеция ще заемat от пазарите s lihva около 2% и ще дадat s lihva по около 5% na нужнite страни. Това е начин да се правят пари, нали. МВФ ще бъдe включен I ste dade някои основни бизнес I финансovi уроци na tezi losi strani. Те го заслужават. О, но някои страни може да фалираt? Не е проблем - частни инвеститори ще загубят пари, а не ЕС или МВФ. Тези южняци няма да посмеiat да не върнat заемите към ЕС и МВФ, тъй като те ще бъдат оставени без всяко бъдещо финансиране. Всички те имат дефицит в техните бюджети и те всички се нуждаем от бъдещо финансиране. Те не могат да получат финансиране от пазарите, тъй като лихвен процент 8-10% zabranitelen за икономикite im. Така че единствената останала възможност е отново ЕС и МВФ sus 5% lihva. Ако не - Бог да им помогне - погледнете durzavata Зимбабве, моля. Така че това, което мога да кажа. Да се пие чаша или две. Наздраве за всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
Dror
преди 13 години
provala stana blagodarenie na frenskata prodajnost - ako pomnish tsialata Evropeiska komisia (beshe palna s frantsuzi) podade ostavka zaradi bezkrai problemi s koruptsiataI sega ima dostata4no pravila - prosto nikoi ne gi spazva. Germania mnogokratno nastoiavashe za vavejdane na avtomati4ni sanktsii za narushitelite - zashto tova ne beshe prieto, i obarni vnimanie koi beshe protivEU i EUR sa obre4eni v segashnia si vidKakvo shte doide na tiahno miasto edva li niakoi znae sas sigurnost
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
Dror
преди 13 години
ne zabraviai 4e za "spasiavaneto" na Ireland osnovno nastoiavaha IMF i FEDv USA go niama problema s nadrobenata na bezkraino mnogo drebni darjavitsi Evropa, poradi tazi pri4ina kapitalite se prestrukturirat po-barso.No v kraina smetka stava duma za edno i sashto - kakto kazvash lihvarite niama da se primiriat da zagubiat i edna medna para - ako te zaginat shte ubiat i ikonomikite varhu koito parazitirat
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 2
Danten
преди 13 години
Някои от пишещите явно не позновот англо-саксонската система. В САЩ фалират банки, а индустриапните активи се преструктурират, сливат и най важното стимулират чрез всички възможни инструменти. Това е защото има реален финансово-индустриален капитал. А в Европа фалира индустрията , а само две банки обявиха загуба. Ирландските само преди два месеца минаха одити, че не са рискови. В Европа системата е данъчно-лихварска и т.н. "Големи" правят всичко възможно да не се обезцени дълга на т.н."малки" към тях и въобще не ги интересува, че Лиснаве в Португалия фалира и 11000 души остават без работа, а Американското правителство дава поръчки в Нюпорт и се откриват 10000 работни места. С мързеливи финансови техники може само в чендж-бюрата. Време е Германия и Франция да приемат загубите и да помислят по европейски, иначе Те пречат основно на ЕС да се възстанови...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още