fallback

Австралийският долар се изстреля след увеличението на лихвата в страната

Предвид различията в монетарната политика на Фед и Австралийската централна банка, поскъпването на тихоокеанската валута изглежда ще продължи

11:11 | 02.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Фундаментален коментар

Още в началото на днешната търговска сесия станахме свидетели на изненада от страна на една от водещите световни централни банки, която предизвика раздвижване в част от основните валутни кросове. В абсолютно противоречие с прогнозите монетарната институция на Австралия увеличи основната си лихва с 25 базисни пункта за първи път от шест месеца насам, след като мнозинството пазарни участници очакваха запазването й на предишното ниво от 4,5%.

Вследствие от решението австралийският долар се изстреля в посока нагоре спрямо основните си конкуренти на валутния пазар, като поскъпването му по отношение на щатския му съименник беше цели 100 пипса в рамките на няколко секунди и в момента двете валути са на крачка от паритет. Имайки предвид различията в монетарната политика, която водят Федералният резерв и Австралийската централна банка, поскъпването на тихоокеанската валута изглежда ще продължи.

Предимството на австралийския долар се засилва и от факта, че безработицата в страната е почти двойно по-малка от тази в САЩ в процентно изражение, което в средносрочен план създава допълнителни предпоставки за по-доброто му представяне спрямо зелените пари.

В подкрепа на увеличението на лихвите президентът на институцията Глен Стивънс посочи рисковете от инфлация, тъй като по думите му в момента австралийската икономика използва почти целия си капацитет. Освен това страната е един от най-големите световни износители на злато, а в момента цената на ценния метал се намира непосредствено под рекордния си връх.

Наред с това ръководителите на банката изказват мнение, че рисковете от значително забавяне на икономиката на Китай – основният вносител на стоки от Австралия, са намалели в последно време, а това на свой ред е предпоставка за положително развитие на икономическата активност в страната.

Предвид изненадващото решение на централната банка и последвалите коментари, в момента вероятността за ново увеличение на лихвите още до края на годината е много голяма, като дали допълнително затягане на монетарната политика ще стане факт можем да разберем от макроикономическите данни преди следващата среща на институцията.

Технически коментар

EUR/USD Open – 1.3939; High – 1.4011; Low – 1.3863; Close – 1.3893

Подновяването на възходящото движение има първа цел за днес 1,4011, като непосредствено под това ниво се намира горната линия на консолидационния канал от последните няколко седмици. Преодоляването й ще доведе до засилване на покачването към 1,4157 с междинна съпротива при 1,4079. Докато двойката се намира в рамките на канала обаче, има вероятност за краткосрочно завръщане към долната му линия, като при този сценарий подкрепи ще бъдат 1,3863 и 1,3806.

GBP/USD Open – 1.6025; High – 1.6087; Low – 1.5989; Close – 1.6033 

Цел в посока нагоре продължава да бъде 1,6106, при чийто пробив ще последва засилване на възходящия тренд към 1,6456. Предвид последната възходяща вълна критичен би бил пробив на 1,5876, като това ниво е предшествано от 1,5989.

USD/JPY Open – 80.30; High – 81.49; Low – 80.19; Close – 80.50 

 

Въпреки че завърши сесията със слаб ръст, долар/йена регистрира ново дъно, с което запазва низходящия тренд валиден. Следващата по-сериозна цел е разположена при 79,76. При корекция на низходящото движение съпротивите са разположени при 80,79 и 81,49, следвани от 81,97.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:09 | 13.09.22 г.
fallback