fallback

Анализатори: Обама вероятно няма да подкрепи закона срещу юана

Aко бъдем честни, гласуването на закона от американския конгрес е малко глупаво, коментират анализатори

15:22 | 30.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Гласуваният от американския Конгрес закон, имащ за цел да окаже натиск върху Пекин да ускори повишаването на курса на юана, е „патов ход“ и едва ли ще получи подкрепата на президента Барак Обама, прогнозират анализатори, цитирани от CNBC.

„Да стигнем толкова далеч, че да предприемем този тип наказателни мерки, не е нещо, което помага на двустранните отношения между САЩ и Китай“, казва Дейвид Ман, директор на отдела за анализи към Standard Chartered Bank.

Гласуването в Сената се очаква след изборите през ноември, казва Ман, но дори и законът да бъде одобрен е малко вероятно Обама да го подпише.

„САЩ трябва да изграждат тесни връзки с Китай, не само икономически, но също така и регионални и по въпросите на сигурността“, казва Ман. „Така че не мисля, че администрацията иска да поеме по пътя на конфронтацията“.

Законодателството позволява на търговския департамент на САЩ да третира „фундаментално подценени валути“ като незаконна търговска субсидия. Това от своя страна позволява на американските компании да изискват налагането на ответни мита, които да компенсират ценовото предимство на Китай – стъпка, която вероятно ще разпали старите търговски спорове между двете страни, включително за това как валутната политика на Китай се отразява на безработицата в САЩ.

В четвъртък Китай отвърна на удара, като заяви, че американският закон противоречи на световните търговски правила. „Не искаме да стигаме дотам, че да предизвикаме допълнително напрежение, допълнителен протекционизъм и налагане на мита“, казва Ман.

„Никой не печели в тази търговска война“, казва Джон Нунан, главен анализатор на Thomson Reuters, „и със сигурност не и САЩ“. Китай, който към юли тази година държеше почти 847 млрд. долара от щатския държавен дълг също няма какво толкова да спечели, посочва Нунан.

„Това наистина е патова ситуация. Ако сега започнем подобна „око за око, зъб за зъб“ търговска война с Китай, поемаме по един много, много хлъзгав наклон“, предупреждава той.

Според Дон Лъскин, инвестиционен директор на Trend Macrolytics, ако САЩ и Китай се скарат, „това ще е все едно да насочим пистолет към собственото си слепоочие и да натиснем спусъка“.

Според Ман двете световни сили трябва да потърсят по-конструктивен подход, тъй като това е свършило по-добра работа в миналото и ще свърши и по-добра работа за в бъдеще.

„Мисля, че всичко е въпрос до добър избор на време. Те определено ще вдигнат курса на валутата си с повече от 20% през следващите години“, посочва Ман. „Не е вероятно Китай да поеме риска да повиши курса на валутата си с повече от 10% или 20% за кратък период от време.“

От друга страна развитите страни могат да спечелят от възхода на Китай на световната икономическа сцена, казва Келвин Тай, главен инвестиционен стратег на UBS в Сингапур.

„Германия например е богата и развита страна, печелеща въпреки факта, че юанът е подценен. Ако не беше разликата за милиарди евро, Германия на практика би имала търговски излишък спрямо Китай през август“, казва Тай.

„Така че, за да бъдем честни мисля, че гласуването на закона от американския Конгрес е малко глупаво“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:59 | 03.09.22 г.
fallback