fallback

Въпрос за трилиони – как Фед да помогне на икономиката?

В навечерието на изборите в САЩ предстоящата довечера среща на ръководителите на централната банка обещава да е интересна

14:40 | 21.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Kакъв тласък може да получи възстановяването на американската икономика, в случай че бъдат отделени още трилион долара или дори повече за стимулиране? Това е труден въпрос, който вероятно ще попадне в центъра на дебатите за монетарната политика на американската централна банка по време на днешното й заседание.

Тази вечер ръководителите на Федералния резерв имат среща за лихвено решение, но по всяка вероятност фокусът ще падне върху това дали да бъдат взети допълнителни мерки за подкрепа на ликвидността във финансовия сектор, пише Ройтерс.

В борбата си с финансовата криза Фед изкупи дългосрочни правителствени облигации и ипотечни книжа за 1,7 трлн. долара. Освен това лихвеният процент бе свален до нула и стои там вече доста време.

Според мнозина тези мерки са спасили страната от втора Голяма депресия. В момента обаче безработицата е доста висока – 9,6 на сто и върху централната банка отново има натиск за намеса на пазарите и предоставяне на ликвидност, с помощта на която да се стимулират финансовите пазари и кредитирането.

Въпреки този натиск обаче малцина са онези, които смятат, че Фед ще се поддаде и ще започне нова кампания по изкупуване на облигации. Сред основните причини са неясните резултати, до които може да доведе това, защото се видя, че предишната помощ не предизвика оживление на кредитния пазар, а банките просто задържаха парите при себе си.

На предишната си среща ръководителите на Фед решиха да реинвестират парите от падежиращите ипотечни облигации, за да бъде оставен балансът на банката стабилен. Тогава мнозина видяха в този ход нова вълна от т.нар. количествено улесняване, но всъщност едва ли тези действия могат да бъдат определени така.

Защитниците на идеята за нови финансови инжекции посочват, че така ще се предотвратят очакванията за дефлация, а освен това ще бъдат понижени цените на кредитите за бизнеса и потребителите.

На обратната страна са онези, които са твърдо убедени, че възстановяването така или иначе ще е бавно, а изливането на още пари от Фед ще бъде неефективно и само ще подкопае доверието в институцията.

Изкупуването на облигации би могло да предизвика два ефекта – единият е свързан с увеличаване на ликвидността на пазара и понижаване на доходността на облигациите. Това би накарало инвеститорите да се насочат към по-рискови активи, с което да бъде насърчено кредитирането в системата.

Вторият ефект е свързан с вярването, че изкупуването на облигации ще затвърди доверието сред инвеститорите, че Фед ще запази монетарните условия либерални за дълъг период от време, което би трябвало да помогне за намаляване на цената на кредитирането.

Независимо какво ще бъде решението на Фед, днешното заседание се очаква с голям интерес. Причината за това е, че съвсем скоро в САЩ предстоят частични избори за законодателните органи, което ще насочи вниманието към проблемите на икономиката. Това прави трудно предсказването на действията, към които ще се насочат ръководителите на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:57 | 04.09.22 г.
fallback