fallback

Еврото – новото инвестиционно убежище?

Инвеститорите които обикновено купуват йени за да залагат срещу долара сега използват за тази цел еврото, коментира Wall Street Journal

19:27 | 16.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Еврото и японската йена като че ли си смениха ролите в четвъртък – вместо за рискова инвестиция днес единната европейска валута се приемаше като убежище сред нестабилността на световните валутни пазари, пише Wall Street Journal.

Когато са притеснени инвеститорите обикновено се фокусират върху сигурни активи като американските ДЦК или японската йена. САЩ се смята за най-сигурната за инвестиции страна в света – въпреки че тази теория е поставена на сериозен тест през последните години - докато Япония е привлекателна поради огромния си излишък по текущата сметка.

Тази седмица обаче беше различна. Японското правителство изненада инвеститорите в сряда с интервенция на валутните пазари, за да понижи стойността на твърде скъпата йена – първата подобна интервенция в подкрепа на японските износители от 6 години насам. Инвеститорите се питат докъде може да стигне тази интервенция и на какво ниво спрямо долара и останалите валути ще се задържи японската валута.

Може би именно несигурността привлича инвеститорите към еврото, казва Алън Ръскин анализатор от Deutsche Bank в Ню Йорк. „Днес еврото се покачва не защото ситуацията около него е фундаментално по-добра, а защото се приема като спасителен пояс в момент когато Япония и други азиатски правителства се намесват на пазара, подсилвайки негативните настроения спрямо долара“, посочва той.

Всъщност инвеститорите които обикновено купуват йени за да залагат срещу долара сега използват за тази цел еврото.

Като резултат еврото се покачи с 0,6% спрямо долара, малко под 1,31 долара за евро след като беше паднало до 1,1876 в разгара на дълговата криза в Европа през юни. Еврото отбелязва повишение и спрямо йената, британския паунд, швейцарския франк и австралийския долар. Докато нарастващата доходност по някои държавни облигации изпраща тревожни сигнали за Ирландия и Португалия, еврото изглежда е фокусирано върху други неща.

Ръскин посочва, че това се е случвало и в периода 2005 г. - 2007 г., но че сега има и известна разлика. Докато еврото се оказа изненадващо устойчиво през последните месеци, неговата дългосрочна прогноза остава мъглява – Гърция и Ирландия все още изнемогват под огромно дългово бреме, докато ориентираната към износ германска икономика кара всички останали в еврозоната да се чувстват непълноценни. Поради тези проблеми Ръскин все пак не очаква еврото да се повиши над 1,35 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:29 | 09.09.22 г.
fallback