fallback

Доклад на Европейската комисия силно повиши еврото

Единната европейска валута беше най-добре представилата се в началото на новата седмица

11:39 | 14.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Фундаментален коментар

Единната европейска валута беше най-добре представилата се в началото на новата седмица, като поскъпна спрямо всички свои основни конкуренти на валутния пазар. През последните месеци се случва доста рядко да наблюдаваме подобно внушително рали на еврото, но зад него застана оптимистичен доклад на Европейската комисия относно състоянието на икономиката в региона. Според институцията ръстът на брутния вътрешен продукт за цялата 2010 година ще бъде 1,7%, като само преди четири месеца прогнозите на ЕК сочеха почти двойно по-малко увеличение.

За намиращата се под силен натиск през последните месеци единна валута подобни новини се приемат изключително положително, тъй като поне временно снемат напрежението върху нея. Освен това се очаква внедряването на новите капиталови изисквания за финансовите институции от страна на Базелския комитет да стане факт по-далеч във времето, отколкото се предполагаше по-рано, което означава, че банките в еврозоната ще имат свободен финансов ресурс още известен период от време.

От гледна точка на оптимизма в еврозоната най-следените данни през днешния ден ще бъдат свързани с месечното проучване на германския институт ZEW сред финансови експерти от целия регион. Прогнозите сочат позитивни стойности на индикатора както по отношение на текущата икономическа ситуация, така и на очакванията за следващите месеци. Подобни данни показват, че настроенията в региона все още не са повлияни в толкова голяма степен от кризата с бюджетните дефицити на някои страни членки, но въпреки това е рано да очакваме по-дългосрочен възходящ тренд при еврото.

До края на текущата работна седмица предстои обявяването и на индекса на потребителските цени в еврозоната, който може да ни даде известна представа дали Европейската централна банка ще започне да обмисля увеличаване на основната си лихва. Усилване на инфлацията би накарало представителите на институцията да помислят върху изтегляне на досега отпуснатите средства за стимулиране на икономиката. От друга страна – ако индексът на потребителските цени остане значително под заложения от ЕЦБ таван от 2 процента на годишна база, това най-вероятно ще доведе до последващи разпродажби на еврото, тъй като ще отдалечи във времето моментът, в който банката ще започне да затяга монетарната си политика.

Технически коментар

EUR/USD Open – 1.2677; High – 1.2892; Low – 1.2677; Close – 1.2880

Рязкото поскъпване вчера отведе двойката в зоната на свръхпродажбите на по-ниските времеви мащаби, с което можем да очакваме корекция на това движение. Този сценарий е допълнително подсигурен от факта, че евро/долар срещна съпротива от върха при 1,2918. При спад първата цел в ще бъде 1,2843, следвана от 1,2792 и 1,2672.

GBP/USD Open – 1.5344; High – 1.5487; Low – 1.5344; Close – 1.5428 

Кабелът продължава да се движи в рейнджа си от последните няколко седмици, като за по-силно движение е необходим пробив в една от двете посоки. Краткосрочните подкрепи са разположени при 1,5344 и 1,5295, като пробив на второто ниво ще доведе до засилване на низходящия тренд. Горната част на рейнджа е дефинирана от няколко съпротиви, първата от които е 1,5486, следвана от 1,5531.

USD/JPY Open – 84.31; High – 84.41; Low – 83.49; Close – 83.69  

В началото на днешната сесия долар/йена регистрира ново 15-годишно дъно, след като вчера отново възобнови низходящия си тренд. Следващата по-сериозна цел в посока надолу е разположена при 79,76, където се намира дъното от април 1995 година. За достигането й обаче ще са необходими поне няколко сесии. От друга страна корекциите на последната низходяща вълна ще прицелят 83,71 и 84,15. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:13 | 12.09.22 г.
fallback