fallback

Йената и франкът ще спечелят най-много от ново печатане на пари в САЩ

Според анализатори валутите на двете страни ще поскъпнат при допълнително разхлабване на паричната политика в САЩ

16:44 | 07.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Засилващият се натиск върху Федералния резерв да поднови печатането на пари, за да засили щатската икономика, вероятно ще повиши курса на йената и швейцарския франк, ако историята може да послужи като ориентир, пише Bloomberg.

Според анализатори валутите на двете страни вероятно ще поскъпнат при допълнително разхлабване на паричната политика в САЩ въпреки усилията на правителствата им да ограничат поскъпването им през тази година.

Франкът и йената са двете най-печеливши валути на относителна база за периода след декември 2007 г., когато Федералният резерв започна да намалява лихвения си процент, за да рестартира американската икономика. Това показва анализ на 17 валутни двойки на британската банка Barclays Capital.

Икономическите данни от последните седмици показаха, че занижената инфлация и лошото състояние на пазара на труда и недвижими имоти в САЩ увеличават вероятността Федералния резерв да налее повече ликвидност в икономиката чрез т. нар. количествено улеснение.

Според анализатори на JPMorgan Chase почти е сигурно, че йената ще поскъпне срещу долара при втори етап на отпускане на ликвидност в американската икономика. Проучване на Barclays показва, че франкът и йената са реагирали най-силно спрямо всички водещи валути на решенията на Федералния резерв да разхлаби паричната си политика през последните три години.

Валутите на развиващите се икономики изостават в това отношение.

Йената стигна в края на август близо до най-силното си ниво срещу долара в исторически план от 79,75 йени за долар, отбелязано през 1995 г. На 4 май тя се понижи до най-слабото си ниво за тази година от 94,99 йени за долар.

От декември 2007 г. насам обаче йената е поскъпнала с 46%, което е повече от всички 10 главни валути. следени от Bloomberg. Данните са на база на претеглените с корелацията валутни курсове.

Японската централна банка остави лихвения си процент на рекордно ниските 0,1% днес, след като в края на август отпусна още 10 трлн. йени за спешни заеми на търговските банки в страната.

Следващото заседание на Швейцарската централна банка ще се състои на 16 септември, като пазарните прогнози сочат за запазване на лихвения процент в интервала от 0% до 0,25%. Швейцарският франк се повиши до рекордните 1,2852 евро на 31 август, след като централната банка се отказа от опитите си да отслаби валутата през тази година. Той е поскъпнал с 21% срещу водещите 10 валути от декември 2007 насам, като отстъпва само на йената в това отношение.

Йената и франкът са поскъпвали в периоди на финансова нестабилност в исторически план, защото и двете страни разполагат с големи търговски излишъци, поради което не се нуждаят от външен капитал да балансират платежния си баланс. Износът е бил над 50% от брутния вътрешен продукт на Швейцария през второто тримесечие, в сравнение с 16% за Япония и 13% за САЩ.

Печатането на нови долари може да повиши не само йената и франка, но и цените на суровините, което на свой ред вероятно ще засили валутите на страните износителки, каквито са Австралия и Канада. Най-големият печеливш, според прогнозите на Barclays, от евентуалните мерки за ново разхлабване на политиката на Федералния резерв ще бъде канадският долар заради близостта със САЩ.

Те посочват щатският долар като най-големия губещ от втора поредица монетарни мерки за насърчаване на американската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:08 | 07.09.22 г.
fallback