fallback

Привлекателността на йената не намалява въпреки стагнацията в Япония

През последните седмици японската йена се повиши рязко спрямо американския долар и сега се радва на най-високото си ниво от 1995 г.

12:54 | 26.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Япония е сред най-слабо представящите се в света икономики за последните 20 години и все пак инвеститорите не могат да се наситят на йената, пише Wall Street Journal.

През последните седмици японската йена се повиши рязко спрямо американския долар и сега се радва на най-високото си ниво от 1995 г.

Докато възстановяването на американската икономика се забавя през последните месеци, проблемите в Япония се трупат от две десетилетия. Японските политици продължават да водят неравностойна битка с дефлацията, населението застарява и намалява, а правителството изнемогва под растящите дългови нива. Индексът Nikkei Stock Average, съставен от акциите на 225 компании, се задържа около 8845 пункта, след като беше покорил 37 000 пункта през 1990 г.

Ако говорим за финансови убежища, на пръв поглед Япония не изглежда правилният избор, но все пак във времена на финансова криза тази тъпчеща на място икономика предлага интересни алтернативи.

„Япония се движи бавно – икономиката не е задължително динамична, но от друга страна е стабилна“, казва Дъглъс Бортуик, изпълнителен директор на Faros Trading LLC. От друга страна „забавянето на американската икономика е много бързо“, допълва той.

Валутните брокери и големите инвеститори залагат, че при почти нулеви лихвени проценти, каквито са от началото на кризата, традиционно консервативната Японска централна банка няма да предприеме нищо агресивно, което да разхлаби финансовата политика и да отслаби йената.

За разлика от Японската централна банка, Федералният резерв във Вашингтон неотдавна обяви, че ще остане активен играч на щатските дългови пазари. Фед систематично купува активи от началото на финансовата криза, създавайки няколко инструмента, чрез които осигурява свежи пари в банковата система. Последното изявление на резерва вероятно подготвя сцената за по-нататъшни интервенции през следващите месеци, посочва WSJ.

„Инвеститорите, които залагат на йената и повишават курса й, могат да са спокойни, защото Японската централна банка е последната от основните централни банки, която би направила нещо драстично“, казва Хаиме Китано, главен стратег от J.P. Morgan Chase.

„Много лесно е да оправдаем купуването на йени, защото Японската централна банка има по-малко възможности за маневриране от Фед“, посочва Джун Като, инвестиционен директор на Shinkin Asset Management.

Очаква се централната банка да обяви мерки за разхлабване на финансовата политика след срещата си на 6 и 7 септември, но инвеститорите очакват, че промените ще са „козметични“, а не радикален завой в политиката.

Друга причина за това Япония да се приема за стабилна е фактът, че огромна част от японския правителствен дълг, възлизащ на 200% от БВП, се държи от основни японски банки и корпорации. Това предпазва пазара от изтичане на чуждестранен капитал, който може да предизвика девалвация на йената.

Съвсем не така стоят нещата с щатския дълг. Почти половината американски ДЦК се държат от чуждестранни инвеститори, като Китай и Япония са най-големите сред тях.

Да купите йени „вероятно е една от най-сигурните инвестиции в света“, казва Джеймс Чирнсайд, директор на Asia Pacific Asset Management, който очаква йената да продължи да се покачва.

Единственият риск за йената се състои в това американската икономика да укрепне дотолкова, че Фед да прекрати или обърне на 180 градуса програмите си за финансово облекчаване, с което рязко да повиши лихвените проценти. Този сценарий обаче не изглежда вероятен в краткосрочен план, пише изданието.

Междувременно инвеститорите продължават да преследват йената. Някои от тях дори не се интересуват толкова от причините за нарастването й, колкото от факта, че то се случва.

„Честно, не съм сигурен защо йената се покачва“, казва Норитака Йошида, 28-годишен непрофесионален валутен спекулант. „Но въпреки това купувам йени, защото курсът им се покачва със забележителен темп през последните седмици. Изглежда ми като печеливша стратегия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:15 | 13.09.22 г.
fallback