fallback

Очакват поскъпване на валутите на Япония, Китай и Хонгонг

По различен начин обаче стоят нещата за останалите азиатски валути, които могат да попаднат под нов натиск

12:20 | 12.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Повечето азиатски валути вероятно ще отстъпят позиции спрямо долара през следващите дни. Причината за това са страховете, че глобалната икономика отново започва да изпитва проблеми с възстановяването си от кризата, което може да доведе до спад на търсенето в развитите страни.

Това обаче не важи за валутите на Китай, Япония и Хонконг, се казва в анализ на Wall Street Journal.

Йената, която по правило се повишава във времена на несигурност заради статута си на убежище, поскъпва значително заради стремежа на японските инвеститори да разпродават доларовите си активи. Повод за това е намаляването на вероятността лихвите в САЩ да бъдат повишени.

При китайския юан и при хонконгския долар ситуацията стои по друг начин. Двете валути имат контролиран курс и им е позволено да се движат само в тесни граници, за да бъдат ограничени негативните ефекти от резките движения.

Очакванията на експертите са, че валутите, които са силно свързани с фондовите борси – като южнокорейския вон и тайванския долар например, вероятно ще усетят натиск и ще се обезценят значително заради стремежа на инвеститорите да избягват рисковите инвестиции.

В случая на китайския юан, основен двигател на курса остават политическите решения на Пекин. Централната банка отмени фиксирания курс, но засега това не води до значителни движения. Въпреки това може да се очаква поскъпване спрямо долара, смятат анализаторите.

„Продължаваме да разглеждаме частичните избори в САЩ като сериозен риск за натиск върху Китай за поскъпване на валутата на страната“, посочват от DBS за медията.

Хонконгският долар често се търгува като алтернативна на юана инвестиция и може да спечели от очакванията за по-силен юан. Освен това той е силно свързан с лихвите в САЩ, тъй като инвеститорите от Хонконг често заемат средства на местния пазар, които обръщат в американски долари.

Разликата между лихвите по тримесечните междубанкови заеми в американски и хонконгски долари вчера бе едва 6 базисни пункта, което е най-ниското ниво за последния месец. При подобни случаи в предишни години валутата на Хонконг се е търгувала на долната граница на позволеното отклонение – 7,75 хонконгски долара за един американски.

В настоящата ситуация курсът е 7,767, което означава, че за хонконгския долар има потенциал за растеж.

Що се отнася до йената, тя вероятно ще продължи да поскъпва срещу долара и може да се стигне до атака на историческия връх от април 1995 година – 79,70 йени за долар. В момента курсът е 85,09 йени за долар, а според анализатори има голяма вероятност централната банка да се намеси около нивата от 82-83 йени за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:30 | 04.09.22 г.
fallback