fallback

Силно волатилна сесия след решението на Китай относно юана

Най-търгуваните валутни двойки отвориха със силен гап нагоре след уикенда, след като в началото на почивните дни Китайската народна банка обяви намерението си да „отвърже” курса на юана

11:06 | 22.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Фундаментален коментар

За разлика от начина, по който приключи миналата седмица, новият петдневен период започна с особено висока волатилност, като в късната част на деня основните кросове изцяло обърнаха посоката си на движение от първата половина на сесията. Най-търгуваните валутни двойки отвориха със силен гап нагоре след уикенда, след като в началото на почивните дни Китайската народна банка обяви намерението си да „отвърже” курса на юана спрямо щатския долар – решение, което беше прието от пазарните участници като признак, че азиатската държава вижда позитивизъм в развитието на своята икономика.

Въпреки това обаче обменният курс на юана спрямо долара няма да бъде изцяло плаващ, а ще се движи в тесни граници, тъй като основната цел пред китайската монетарна институция е да избегне прекалено висока волатилност и резки движения. Това на практика почти не променя досегашната политика на централната банка, която се изразяваше в поддържане на фиксиран курс между двете валути.

Освен това трябва да припомним, че в периода между 2005 и 2008 година Китайската централна банка също водеше подобна политика по отношение на цената на юана спрямо долара, като в това време първият поскъпна с 21 процента спрямо „зелените пари”. Освен това сама по себе си промяната в начина на ценообразуване на валутния курс между тези две валути не е задължително да промени значително търговския дисбаланс между САЩ и Китай, особено при наличието на по-протекционистка политика в азиатската държава, което стимулира потреблението на местни стоки.

Подобно на останалите водещи валути, британският паунд стана свидетел на силно волатилна сесия, в края на която завърши разнопосочно спрямо основните си конкуренти на forex пазара. За разлика от вчера, когато основната движеща сила беше риск апетитът на пазарните участници обаче, днес търговията със стерлинга ще бъде повлияна в голяма степен от оповестяването на бюджетния доклад на правителството.

Имайки предвид редицата предупреждения от страна на водещите кредитни агенции, че Великобритания може да изгуби своя топ рейтинг, погледите на пазарните участници ще бъдат насочени към опитите на управляващите да ограничат дефицита в бюджета на страната. Как това ще повлияе върху паунда обаче, е трудно да се каже, тъй като в голяма степен ще зависи от начина, по който инвеститорите ще възприемат днешния доклад.

Технически коментар

EUR/USD Open – 1.2416; High – 1.2485; Low – 1.2303; Close – 1.2310

Невъзможността на евро/долар да продължи покачването си в голяма степен поставя пред риск краткосрочния възходящ импулс, който с оглед на движението от началото на декември насам е просто корекция на този тренд. Пробив на 1.2241 ще потвърди този сценарий, като по-надолу целите са 1.2167 и 1.2045. Едно от ключовите нива за продължаване на няколкомесечния низходящ тренд е 1.2672, а преди това съпротива представлява вчерашният връх при 1.2485.

GBP/USD Open – 1.4813; High – 1.4936; Low – 1.4736; Close – 1.4753

Първа цел на започналата вчера корекция на краткосрочния възходящ импулс е 1.4643, като пробив на това ниво би довел да задълбочаване на спада към 1.4502. При подновяване на покачването предстоят съпротивите на 1.4796 и вчерашния връх при 1.4936.

USD/JPY Open – 90.02; High – 91.45; Low – 89.92; Close – 91.09

Въпреки отварянето със силен гап в низходяща посока долар/йена успя да заличи първоначалните си загуби, а спрямо текущите нива първата по-сериозна съпротива е разположена при 90.88. Неин пробив ще отведе двойката към 91.45. При нов спад ще наблюдаваме тест на 89.92 и 89.80, следвани от 89.25. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:47 | 02.09.22 г.
fallback