fallback

Анкета: Критиките към еврото са основателни и е рано да се правят покупки

Повечето потребители на Investor.bg вярват в бъдещето на единната валута, но не виждат момента като подходящ за инвестиции

08:40 | 17.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Читателските мнения в анкетите, посветени на положението, в което се намира еврото, показват интересни резултати. От една страна преобладава виждането, че проблемите в еврозоната са напълно реални и критиките към случващото се са напълно основателни. От друга страна обаче са набива на очи категоричното очакване единната валута да преживее кризата и да не изчезне от пазара.

В анкета отпреди две седмици, посветена на анализ на американската банка Goldman Sachs за състоянието на еврозоната, читателите на Investor.bg категорично изразяват увереността си в бъдещето на еврото. Основна теза в анализа е това, че твърденията за край на еврото са глупави и че на дневен ред изобщо не стои разпадането на еврозоната.

Това виждане се подкрепя от 68 на сто от гласувалите в анкетата близо двеста читатели на сайта. Според още 18 на сто все още е рано да се каже дали анализът на Goldman Sachs дава правилни заключения, а едва 14 на сто от гласувалите категорично не подкрепят изводите на банката и определят еврото като загиваща валута.

Въпреки увереността в бъдещето на еврозоната обаче читателите обаче остават предпазливи относно покупките на евро в настоящия момент. Така те не се присъединяват към оценката на инвеститора Джим Роджърс, според когото настоящият момент може да се окаже доста подходящ за откриване на позиции в евро.

Това виждане на Роджърс се споделя от 37 на сто от гласувалите в анкетата от 10 юни, което показва, че доста хора мислят като легендарния инвеститор. 42% от гласувалите обаче са на мнение, че все още е рано да се инвестира в евро, което може да се приема като сигнал, че единната валута може да бъде сполетяна от още проблеми.

Твърдите песимисти спрямо еврото обаче са доста ограничен брой – едва 11 на сто от гласувалите определят момента като категорично неподходящ за инвестиции в единната валута. Това вероятно се дължи на виждането, че критиките към еврото от последните седмици са обективни и се дължат на очевидните проблеми в еврозоната.

Така смятат 39% от гласувалите в анкета от 14 юни, в която попитахме дали смятате, че критиките към еврото са основателни. Тя бе провокирана от върдението на милиардера Уилбър Рос, според когото проблемите в еврозоната тепърва ще започнат да се виждат. Мнението, че критиците донякъде са прави в твърденията си, се споделя от 16 на сто от гласувалите.

Според 40% от гласувалите в анкетата обаче критиките към еврозоната са напълно неоснователни и са преувеличени.

На този фон е интересна прогнозата на участниците, които пишат в темата Валутна търговия – Forex във форума на Investor.bg. Според 42% от потребителите, дали прогноза за курса на еврото и долара до края на месеца, двойката ще падне под 1,20 EUR/USD.

Други 19% от потребителите очакват валутната двойка да е на ниво между 1,22 и 1,26 долара за евро, а 8,8 на сто прогнозират курс от 1,26-1,28 EUR/USD.

Немалък е броят на оптимистите, които пък прогнозират стабилизиране на единната валута и значително поскъпване над ниво 1,28 долара за евро. За такова стечение на обстоятелствата са се обявили 20,3 на сто от гласувалите в анкетата.

За сравнение, днес еврото и доларът се търгуват на валутните пазари на ниво 1,23 EUR/USD.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:09 | 08.09.22 г.
fallback