fallback

Илиян Скарлатов: Гръцката криза засяга най-тежко България

Според изп. директор на KBC Securities за страната обаче на българския капиталов пазар предстои експанзия в следващите 5-10 години

12:05 | 20.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Гръцката дългова криза засяга най-тежко България в ЕС и ще забави възстановяването на страната ни, тъй като инвеститорите “продават сега, а задават въпроси после”, е заявил за Bloomberg Илиян Скарлатов, изпълнителен директор на KBC Securities за България.

По думите му основната причина България да е в по-лоша позиция от другите страни в ЕС при създалата се ситуация, е фактът, че около 28 на сто от банковия сектор в страната се държи от гръцки банки.

Според Скарлатов българският фондов пазар сега се движи от настроенията на инвеститорите, тъй като няма фундаментални промени при компаниите или в страната, дори износът расте. Инвеститорите обаче се опасяват от незнайния изход от кризата в ЕС и затова продават.

Българското правителство може да спре спада на пазара, като продаде миноритарните държавни дялове в компаниите за комунални услуги. Това ще привлече международни инвеститори и ще увеличи ликвидността, смята Скарлатов.

Той е прогнозирал, че на българския капиталов пазар предстои експанзия през следващите пет до десет години, тъй като населението развива „вкус“ за различни финансови инструменти и увеличава инвестициите си в акции и взаимни фондове.

За сравнение българите инвестират 1,1 на сто от спестяванията си в акции и взаимни фондове спрямо средно 30 на сто в ЕС, е посочил той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:30 | 05.09.22 г.
fallback