fallback

Икономисти не вярват, че правителството ще приложи „антикризисните мерки“

Според икономистите мерките не са приложими по време на криза

17:03 | 17.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Не е много вероятно така представеният предварителен вариант на антикризисни мерки на Министерството на финансите в действителност да бъде въведен в голямата си част. Такова е мнението на повечето запитани от Investor.bg икономически анализатори.

Самото финансово министерство отрече да е автор на изтеклите в медиите мерки, като заяви, че официална информация за плановете на правителството ще има в петък.

Икономистите наблягат на факта, че при предварителния вариант на мерките - които до момента не са представени официално на бизнес-организациите - почти няма разчети и обосновки защо евентуално ще се прилагат и каква ще е ползата от тях.

Най-голямо недоумение и недоволство предизвикват към момента: мярката, с която се предвижда облагане с 10% на доходите от пенсии, като има необлагаем минимум на минималната пенсия от 136 лева, и мярката за намаляване срока на получаване на обезщетение от майките с малки деца от 410 календарни дни, на 225 дни.

Преди минути от пресслужбата на правителството съобщиха в тази връзка, че тези и някои други мерки не са предлагани за обсъждане от Министерството на финансите на премиера Бойко Борисов.

Като „противоречиви“ определи голяма част от мерките зам.-председателят на Българска стопанска камара (БСК) Димитър Бранков. Относно облагането с данък на брутните доходи на заетите (без приспадане на осигурителните вноски) беше посочено, че не се знае дали ще има полза от това, особено по време на криза.

Относно увеличаването на наказателната лихва при забавяне внасянето на данъците от фирмите, от БСК смятат, че евентуална такава мярка трябва да има „реципрочност“, т.е. същите по размер да са и лихвите, които държавата плаща при бавене изплащането към фирмите на средства по сключени договори и ДДС.

Що се отнася до въвеждането на задължителен двуседмичен неплатен отпуск за държавните служители беше посочено, че това би трябвало да се „прецизира“, защото например и сега служителите занимаващи се с обработка на европроектите изостават с работата си и с разплащанията към фирмите.

Икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Петър Ганев коментира оповестените мерки с уговорката, че „най-вероятно повечето от тях няма да се случат“. Идеята за облагане на брутните доходи на заетите по принцип е възможна, но „по време на криза логиката е обратна“, т.е. тази мярка не е антикризисна, смятат от ИПИ.

Евентуалното доплащане на услуги в здравеопазването (до 10%) има известна логика, но при реформирана здравна система, за да се знае къде отиват средствата, като при това се помисли за социално слабите, смята Ганев.

В държавната администрация също е необходима реформа и преструктуриране, коментираха още от ИПИ, като в този процес някои отдели и служби може да се закрият, но трябва да се подхожда селективно и който има висок принос, дори може да бъде стимулиран материално.

Относно евентуалните мерки икономистът от „Индъстри Уоч“ Лъчезар Богданов коментира пред Dnes.bg, че „следващото решение по предложените мерки трябва да е политическо, но не на министъра на финансите, а на управляващото мнозинство".

По думите му плащането на данък общ доход върху брутната сума на практика е увеличаване на данъчната тежест и отнема повече доход от гражданите. „Според мен ще се окаже, че има голяма пречка това да се направи“, добави Богданов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:54 | 09.09.22 г.
fallback