fallback

Фармацевтичните компании у нас изправени пред 5 години на предизвикателства

Според анализ за сектора в България някои от предложените промени от правителството са в ущърб на пациентите, други се приветстват

10:15 | 12.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Фармацевтичните и здравните компании в България са изправени пред период от предизвикателства и промени през следващите пет години поради преразглеждане на структурата на доставките на здравни продукти и нарастващите задължения (в сектора). Това се казва в изследване за фармацевтичния отрасъл у нас, изготвен от компанията за анализи Companies and Markets.

Оттам поясняват, че страната се е придвижила надолу в класация за бизнес обстановката в страните от Европа с развиващи се икономики, като вече се намира на 14-та позиция. Не се уточнява на коe място е била страната ни преди това, а спадът според анализаторите се дължи на по-бавното възстановяване на българския пазар спрямо много други в региона.

Въпреки негативните последици от влошаването на икономическите условия, които са намалили наполовина темповете на растеж в сектора през 2009, цифрите остават високи заради въведени нови продукти, се казва в анализа.

В същото време като цяло за икономиката се отбелязва, че докато други държави ще се върнат към растеж през 2010, „България изглежда ще остане в рецесия“. Това, заедно със затегнатия бюджет в страната, сериозно ще ограничат потенциала за правителствени разходи.

Държавата се опитва да облекчи този натиска, като прехвърля разходи към потребителите (увеличавайки здравната вноска в страната), се коментира в доклада. Предложени са обаче и други реформи, които може да утежнят положението на производителите на патентовани лекарствени продукти и на тежко болните пациенти.

Подчертава се значението на изключване на медикаменти от т.нар. Позитивен списък за лекарствата у нас, които здравната каса покрива частично или напълно.

Мнението на анализаторите е, че предложените промени са крачка назад от подобряването на достъпа на пациентите до иновативни методи на лечение.

Докато краткосрочните перспективи пред производителите на лекарства са относително негативни, в дългосрочен план инициативите за здравни реформи може да подобрят капацитета за разходи в сектора на страната, все пак се казва в доклада.

Допълва се още, че частните фондове за здравно осигуряване най-накрая като че ли ще успеят да получат достъп до държавни ресурси за допълнителна медицинска грижа по силата на поправки в Закона за здравното осигуряване.

Дългоочакваните реформи в здравната система ще доведат до това Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да запази отговорност за основни услуги, като до 21 частни компании ще се конкурират за до 2 млрд. лв. допълнителни ресурси. 

Според обработените данни Actavis остава водещият производител в сектора по продажби, следван от Novartis, а на трето място се нарежда Софарма. „От 10-те компании в страната Roche е най-бързо растящата през 2009 с повишение на продажбите от 41,8%“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:00 | 13.09.22 г.
fallback