fallback

Продължителен рейндж пред SOFIX между 400 и 470 пункта?

Понижените обеми говорят за намаляване на динамиката в движението на индексa, показва технически анализ

15:37 | 26.02.10 г.

Месечната графика на SOFIX показва, че индексът се намира на нивата, на които се е задържал през 2003 г. и началото на 2004 г., показва технически анализ на коментаторa от форума на Investor.bg Аfterd.

Възможно е тази зона (400 - 470) да издържи и да затвори индекса в себе си за дълго време. Основание за това дават и изключително малките търгувани обеми за цялата 2009 г.

След края на 2008 г., когато индексът в падането си достига текущите нива, следват моменти на спад и възход, но съпроводени със значително по-малки обеми. Съответно влиза в действие правилото, че при спад на стойността, съпроводен с намаление на търгувания обем, дъното в близо.

От тази гледна точка, а и имайки предвид графиката, особено продължителни във времето движения надолу на месечна графика не се предполагат, смята техническият анализатор.

Натиснете, за да видите в пълен размер

 

Системата, използвана от Аfterd за анализа, е известна като "троен екран", като идеята е, че графиките за по-малките периоди дават информация за текущите движения, докато по-големите - за по-глобалния тренд.

На дневна графика SOFIX все повече изглежда свръхпродаден. Стохастик индикаторът е на нива под 20, като в същото време индексът е в рамките на стойности, които са били ниво на подкрепа в края на януари, а преди това - съпротива в края на миналата година и началото на тази (отбелязани с хоризонтална червена линия на графиката).

В същото време MACD индикаторът не е преминал изцяло на отрицателна територия. Това говори, че е възможно поне краткосрочно оттласкване в близките дни от текущите нива, най-вече поради изчерпване на натиска за продажби. Първа възможна съпротива при евентуално възходящо движение е около 436 пункта.

 

Седмичната графика не дава някаква особена информация за определяне на посока, като е възможно да се оформи скрита дивергенция между Стохастик индикатора и стойността на индекса, която да възпре възхода на SOFIX.

 

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:02 | 13.09.22 г.
fallback