fallback

Обикновените или привилегированите акции на Енемона са по-атрактивни?

Отговорът не е еднозначен, като зависи от цената на правата за привилегированите акции и от няколко други фактора

09:25 | 20.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Ако даден инвеститор иска да заложи на Енемона, има три начина да го направи, като първият е да купи обикновени акции, вторият да закупи привилегировани и третият да участва с варанти.

В момента варантите не се търгуват, така че може да избира между обикновените акции и започващите да се търгуват от понеделник права за привилегированите акции. Днес е последният ден, в който купувачите на обикновени акции ще получат и по едно право, даващо възможност за записването на 0,5 привилегировани акции.

Дали привилегированите акции или обикновените акции са по-атрактивни зависи от няколко критерия, между които цената на правата за привилегированите акции. Те ще се явят разход за привилегированите акционери и приход за обикновените.

Тъй като конвертирането на привилегированите акции в обикновени ще бъде след 7 години или при решение на ¾ от привилегированите акционери, е възможно през живота на привилегированите акции те да имат различна цена от обикновените, като дали ще бъде по-висока или по-ниска зависи от пазарните участници.

Сравнявайки двата инструмента за 7-годишен период, привилегированите акции са печеливши при най-ниска цена на акция на Енемона в края на периода, тъй като ще получат близо 7 лв. дивидент. Тоест дори обикновената акция на Енемона да поевтинее със 7 лв. за 7 г., привилегированите акциионери ще са на нулата, но обикновените ще са със близо 70% загуба.

Привилегированите акции обаче изискват по-висока начална инвестиция от обикновените акции, тоест имат по-висока цена. Това е така не само защото емисионната им цена е 9,92 лв., спрямо текуща на обикновените акции от 9,6 лв., а и защото правото за записване на привилегирована акция се явява разход за нея и приход за обикновения акционер.

Ако едно право на Енемона АД за привилегированите акции струва 1 лв.*, двете права нужни за записването на привилегирована акция ще струват около 2 лв.* Това обаче е само допускане, в понеделник предстои да видим каква ще е цената на правата за привилегированите акции.

Съответно всяка обикновена акция ще получи около 1 лв. от правото за привилегирована акция и цената й ще падне от текущите 9,6 лв. до 9,1 лв. в нашия пример. Привилегированата акция ще излезе по 11,92 лв./бр. (9,92 лв. емисионна цена и 2 лв. за две права).

Ако обикновената акция на Енемона поскъпне до 40 лв. след 7 г., то обикновената акция ще донесе общо 358% печалба, с което ще изпревари привилегированата (която ще има 302% доходност, без капитализация на дивидентите).

Тоест при достатъчно висока цена на правата може да се окаче, че обикновените акции са по-печеливши при силно движение нагоре при цената на Енемона. Обикновените акции могат да получат и дивидент, който обаче едва ли бил значителен при планираната инвестиционна програма за 215 млн. лв. до 2012 г.

Изводът е, че добри цени на правата за привилегированите акции може да се придобие инструмент с годишен дивидент от 10% от емисионната стойност, който след 7 г. да има стойността на обикновена акция със защитата на клауза за 9,92 лв. ликвидационен дял.

Че пазарът оценява по-високо привилегированите акции, показа фактът, че на 16 октомври 2009 г. цената на обикновените акции беше 12 лв. След сесията Енемона обяви, че емисионната стойност на новите акции ще е 9,92 лв., което доведе до спад със 7,25% до 11,13 лв. за акция още в следващия работен ден.

Спадът продължи и към момента той е 17,9%, като се отчитат и получените от обикновените акционери по 25 ст. за право за издаване на варанти. След 16 октомври 2009 г. SOFIX се е понижил с 10,4%.

Реалната цена на обикновените акции на Енемона АД обаче ще е видна в четвъртък, защото до тогава всяка обикновена акция носи и 1 право за прилегировани акции (даващо право за записване на 0,5 привилегировани акции).

Първата цена на правата за привилегировани акции ще се види в понеделник (25 януари) и тогава ще може да се калкулира себестойността на една привилегирована акция.

* Допускането е за целите на изследването и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Материалът е с аналитичен характер. Желаещите да инвестират в новия инструмент следва да се запознаят с издадения Проспект.

Свързани компании:

Енемона - права за привилегировани акции(E4A1)

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
fallback