fallback

Приключи сагата със сключените погрешка сделки с Холдинг Варна. Изводът?

Отменени са още от сделките, дължащи се на брокерска грешка, повдига се въпросът кой е добре да има право да взима решения в подобни случаи

16:08 | 08.01.10 г.

Сагата със сключените погрешка сделки с акции на Холдинг Варна АД вече официално приключи. Още на 28 декември 2009 г. БФБ-София отмени 61 от тях за над 3 млн. лв., а останалите 8 за едва 283 акции, или за 28 583 лв., на практика бяха „заличени“ днес, след като на извънрегулиран пазар се сключиха 7 сделки за 280 акции за 28 280 лв. при единична цена от 101 лв. за акция.

Останалата една неотменена сделка е за три акции и е вероятно и при нея грешката да бъде поправена.

Че се работи по „оправянето“ на последните сделки стана ясно още на 29 декември 2009 г.

Грешката с акции на Холдинг Варна АД вкара българския капиталов пазар в своеобразна сапунена опера, изводите от която може да се използват за ремонт на нормативната база.

В статия „Как се отменя сделка, сключена на БФБ-София?“ обяснихме, че това става със съгласието на насрещната страна, в случая продавачите на акции от Холдинг Варна АД. Появиха се спорове дали насрещна страна е посредникът или клиентът.

На практика обаче е чудо при 69 сделки всички продавачи да се откажат от 10 пъти печалба, особено ако в минутите след продажбата са похарчили парите за друга покупка. Ако отказът не беше станал факт, сгрешилият посредник можеше да фалира и дори парите във Фонда за гарантиране на инвеститорите в ценни книжа да не стигнат за плащане на сделките.

За радост в случая с Холдинг Варна отмяната на сключените погрешка сделки за над 3 млн. лв. се случи и грешката на ИП Капитъл Инвест АД може да се използва за концептуална дискусия.

На развитите капиталови пазари сделки се отменят без искане на съгласието на насрещната страна и това е смисълът на регулирания пазар. БФБ-София в ролята на организатор на пазара и на база документите от сгрешилата страна, коректно изброени и в сегашния Правилник, решава какво да се отмени.

Със сегашната уредба, чрез искането на съгласие от насрещната страна, която за БФБ-София е посредникът, се създава ненужен конфликт между посредник и клиент. Защото посредникът от колегиалност иска да отмени явно сгрешената сделка на колега, но не е логично клиентът да иска да се откаже от 10 пъти печалба. И наистина анкета на Investor.bg с 514 гласували, показа че само 33% биха дали съгласието си за отмяна на сделка, подобна на тази с Холдинг Варна АД.

Със сегашните правила за отмяна на сделки на БФБ-София има реален риск от фалит на посредник поради брокерска грешка.

Свързани компании:

Холдинг Варна АД - първа емисия облигации(5V2A)

Холдинг Варна AД(HVAR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:38 | 09.09.22 г.
fallback