fallback

Анализаторите гледат оптимистично към борсовата 2010 г.

2009 ще се запомни с инфарктните спадове, последвалото възстановяване, новите инструменти на БФБ и сагата около делистването на над 200 дружества

10:22 | 29.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Отражението на кризата върху отчетите ще движи пазара през 2009 г., заявиха анализаторите в края на 2008 г. Изминаващата година наистина бе различна за отделните дружества, като компаниите с добри резултати донесоха големи повишения в цените на съответните акции, показа анализ на Investor.bg, изготвен в средата на ноември 2009 г.

Компанията, която е отчела най-голям ръст в пазарната си капитализация за последната година (до средата на ноември), е Софарма. Акциите на фармацевтичната компания са поскъпнали с 93,19 на сто за изминалите 12 месеца. Дружеството има защо да се радва на подобен интерес – деветмесечният отчет показа удвояване на печалбата на годишна база до 30,86 млн. лв.

Спарки Елтос АД и Неохим АД, които отчетоха мощно свиване на продажбите и натрупваха големи загуби, логично поевтиняваха за последните 12 месеца.

В унисон с прогнозите на анализаторите от края на 2008 г., изминалата година донесе разслоение между силните и слабите компании на капиталовия ни пазар.

За 2010 г. преобладаващите очаквания на анализаторите са за ръст на БФБ-София:

Развигор Христов, инвестиционен консултант в ПОД Бъдеще:

През март месец бяхме свидетели на дъна на фондовите борси и ситуацията изглеждаше безнадеждна. След което много от инвеститорите прецениха, че ситуацията не е толкова трагична и видяхме силно покачване на пазарите, в България повишението не беше толкова силно колкото на международните фондови борси. Обясненията за по-слабия оптимизъм на БФБ-София могат да бъдат свързани с недостатъчната ликвидност и несигурността на всички докога ще продължи повишението.

Напрежение се създаде и от БФБ-София, които се опитаха да отпишат над 200 дружества, регистрирани на фондовата ни борса, което би създало проблеми както при институционалните инвеститори, така и при малките акционери на тези компании (бел. ред.: делистването е отменено в края на декември с промяна в правилника на БФБ). През изминалата година повечето световни икономики официално излязоха от рецесията, в България очакванията са в скоро време и ние да преминем през този етап. През следващата година едва ли някой очаква да бъде свидетел на подобни повишения на международните фондови борси, както през изминалата година. За БФБ надеждите са свързани най-вече с листването на Българския енергиен холдинг, който със сигурност ще привлече вниманието на инвеститорите. Иво Толев, управляващ партньор в УД Ултима Капитал Мениджмънт:

Събитията през 2009 бяха:

1. Кризата стана факт; 2. Февруарското дъно при индексите; 3. Ирационалното поведение на инвеститорите, като поведението беше подвластно изцяло на страха и първичните инстинкти; 4. Търканията между БФБ и КФН; 5. Опитите на БФБ да е "изпълнителна" власт с контролни функции; 6. Избор на нов състав на КФН (политически); 7. Подобрен рейтинг на страната ни след изборите.

За 2010 г. очаквам водещите събития да са:

1. Ново ръководство на БФБ 2. Трансформации в КФН (или част от нея); 3. Първи стъпки за създаване на клирингова къща; 4. Листване на Български енергиен холдинг и провеждането на редица отложени IPO-та; 5. Повишена ликвидност; 6. Завръщане на чужди инвеститори; 7. Индексите със значително по-високи стойности от сегашните. Конкретно за SOFIX- по-близо до 4-ри цифреното изражение.; Пожелавам на всички участници на пазара настроението да не зависи от индексите, не само през 2010 г.

Александър Пеев, анализатор в Балканска консултантска компания АД:

През 2009 г. аплодисменти заслужават Енемона и ИП Кей Би Си Секюритис с въвеждането на варантите като нов продукт на БФБ, Химимпорт, които с привилеригованите акции успяха да раздвижат пазара, БГ Агро, чието IPO беше единственото и успешно записано. Аплодисменти заслужават и инвестиционните посредници, които въведоха нови продукти като новите платформи за търговия, които ще ги направят по-конкурентоспособни на капиталовия пазар, както и пускането на индексен фонд от страна на управляващо дружество.

През 2009 г. българският песимизъм властваше на БФБ повече от необходимото - докато за края на годината американските индекси достигнаха нови върхове, то при нас отбелязаха относително минимален ръст, а в края на годината дори и корекция на върховете, което е в противовес на логиката за един ефективен капиталов пазар, при условие че нашата икономика се справи далеч по-добре в сравнение със западните икономики. Колко банки фалираха на Запад и колко при нас, колко средства поискахме от МВФ и колко поискаха другите държави и т.н.

Очакванията ми за 2010 г. са твърдо оптимистични, като всичко зависи както от политиката на правителството, така и от борсовите участници. Що се отнася до листването на нови дружества на БФБ - не мисля, че те трябва да бъдат с предимство пред сегашните дружества относно предпочитанията на пенсионните фондове къде да влагат парите си. Самият факт, че сегашните вече са публични доказва, че техният мениниджмънт е далеч по-добър от тези, които чак сега се сещат да се листнат.

Гено Тонев, инвестиционен консултант в УД Юг Маркет Капитал Мениджмънт:

Годината бе доста странна, както за финансовите пазари, така и за икономиката като цяло - започна с газова криза и разпродажби на акции и завърши така, както малцина са очаквали в началото. Сред най-значимите събития на последните дванадесет месеца бих отличил обратът в настроението на инвеститорите в акции и осъзнаването от страна на обществото, че кризата е нещо повече от слух. 

През следващата година голяма част от обикновените хора ще усетят цялата тежест на ограниченията в условия на рецесия, като искрено се надявам правителствените мерки да не бъдат само вербални. Ако няма катаклизми в световните финанси, очаквам рецесията у нас да приключи до края на третото тримесечие. По отношение на борсовата търговия, умереният оптимизъм като че ли ще подхожда най-добре. Все пак през тази година инвеститорите калкулираха доста позитивни новини в цените на акциите и не бих очаквал чудеса. Кирил Гарчев, главен дилър в ИП Булброкърс:

Дълбоката подцененост до която достигнаха пазарите в началото на 2009 и на практика значителния дисконт с който се търгуваха акциите (близо до ликвидационна стойност) предопредели интензивния ръст веднага след като рисковите премии започнаха да се нормализират и паричните пазари отново започнаха да функционират. За съжаление поведението на инвеститорите първо да продават и след това да задават въпроси, заедно с ограничената ликвидност от bid страна, постави котировките на българските акции в „еднопосочна” улица, която нанесе тежки загуби на мнозинството от участниците на пазара. Постепенното нормализиране на рисковите премии, кредит спредовете и CDS заедно със значителните монетарни и фискални стимули на правителствата послужиха за възстановяване на апетита към риск и към възникващи пазари.

Отвъд тези фактори изчерпването на ефекта от inventory цикъла през следващите месеци ще бъде основен източник за евентуална нестабилност на пазарите. През 2010 базовите ефекти, контролът на разходите и възстановяването на търсенето на експортните пазари ще намерят отражение в оперативните резултати и на компаниите на БФБ София. Ограниченото вътрешно търсене и инвестиции обаче ще направят процеса на връщане към интензивен растеж на продажби и печалби по-скоро елемент на бъдещето отколкото характеристика на 2010.

Цикличният „бичи” пазар ще бъде подложен на тест по-рано или по-късно през следващата година, а относителните оценки на нормализирана и forward база достигнаха нива, които изискват „разписване” на очакванията в отчетите на дружествата. Поне към момента не изглежда индексите да са навлезли в следващия дългосрочен /secular/ възходящ пазар, по-скоро въпросителните около устойчивостта на икономическия растеж, заедно с бавния процес по редукция на дълга /deleveraging/ ще поставят на изпитание сегашното статукво, а вероятно ще са прелюдия и към първата съществена корекция. В този смисъл колебанията в относително широки граници и търсенето на посока ще са важна характеристика на БФБ София, които да се надяваме няма да доведат до нови значителни понижения за индексите. Христо Владимиров, анализатор в ИП Ти Би Ай Инвест ЕАД:

2009 г. посрещна инвеститорите по света с продължаващ спад на фондовите пазари, последван от изненадващ рязък и продължителен ръст на индексите в резултат на безпрецедентните монетарни и фискални стимули по целия свят и отслабващия долар. Поведението на родните индекси като цяло беше в унисон с общите настроения на западните пазари. Към края на годината обаче отново се обадиха старите болежки – липса на значим интерес от външните инвеститори, докато местните насочиха вниманието си към развитите пазари, които им предложиха не само висока ликвидност, но и възможности за постигане на добра доходност до самия край на годината.

2010 г. ще е годината на големия тест за продължителността на възстановяването на развитите икономики, доколкото можем да говорим за такова. Трилионите долари/евро стимули, хвърлени за запълването на огромните икономически дупки (висока безработица, слабо потребление и пр.) в резултат на трупаните с десетилетия неравновесия в световната икономика, може да се окажат причината за нова, много по-тежка болест, своеобразна клопка, от която светът трудно ще намери изход. Умореният човек се нуждае от почивка и смяна на режима, не от ударна доза стимуланти.

Доколкото финансовите пазари изпреварват случващото се в реалната икономика, очаквам в следващите 12-18 месеца фондовите пазари да тестват нови дъна спрямо тези от 2009 г., съпътствани от временно силно рали на долара.

Владислав Панев, председател на СД на УД Статус капитал:

Очакванията ми са за възстановяване на индексите през 2010 година. Най-вероятно акциите на повечето ликвидни компании ще вървят нагоре, в унисон с възстановяването на българската икономика, които всички се надяваме да стане факт. Наред с това обаче книжата на редица компании, които не могат да се справят достатъчно добре с кризата, ще поевтиняват. Това доколко инвеститорите успеят да разпознаят печелившите коне и заложат на тях, ще определя дали 2010 година ще бъде успешна за тях или не. Лично аз очаквам тя да донесе много радост на едни и тъга за други. Особено интересно ще бъде и на облгиационния пазар, тъй като наближават падежите по редица емисии. Да се надяваме, че случаите като Роял патейтос няма да са много повече, отколкото през 2009 година. Коментарите са с аналитичен характер и не са препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:46 | 13.09.22 г.
fallback