fallback

Икономисти: Ръстът в кредитирането не води автоматично до икономически ръст

Преките чужди инвестиции за 2009 ще са около 3,5 млрд. евро, а през 2010 – до 3 млрд. евро, смятат от ЦИР

12:14 | 23.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Икономическият растеж на страната през последните години не се крепеше на банките, така че ключът за възстановяването на растежа не е в увеличението на отпусканите кредити от търговските банки, а в съживяване на производството. Това каза по време на дискусия днес управляващият съдружник от Индъстри Уоч Лъчезар Богданов.

По думите му проблемът сега не е ликвидността на банките, а в това, че "няма достатъчно перспективен бизнес, на който да отпускат кредит".

Георги Ангелов, старши икономист от институт Отворено общество, изрази становище, че държавните разходи в Бюджет 2010 са достатъчни. Той смята за позитивна политиката на увеличение на фискалния резерв.

Като положителен индикатор за икономиката Ангелов посочи забавянето на спада на износа през септември. Според него за да се запазят положителните тенденции, трябва да има по-висока фискална дисциплина и реформи в икономиката.

Председателят на Центъра за икономическо развитие Георги Прохарски представи изследване на центъра, според което БВП за тази година ще има спад от 5%, а за 2010 г. се очаква растеж от 0,5 на сто. Според прогнозата ръст ще се наблюдава през втората половина на годината.

От ЦИР очакват безработицата в началото на следващата година да е 9,5%, а средно за годината – 9%. Оповестени наскоро прогнози на работодатели са за достигане на равнище на безработица от 11,4 на сто догодина.

Преките чуждестранните инвестиции през 2009 ще са около 3,5 млрд. евро, а през 2010 – до 3 млрд. евро, сочат прогнозите на центъра.

Програмният директор на Центъра за либерални стратегии Георги Ганев изрази становище, че България ще излезе от кризата без финансова помощ от страна на ЕС. Възстановяването на икономиката ни ще е продължителен процес, смята той, но пък след края на кризата страната ни ще има по-голям растеж в сравнение с много други държави, които ще изплащат дългове. 

Ганев даде прогноза за БВП през 2011 г., когато според него икономиката ни ще нарасне с максимум 4%.

Икономистът Димитър Чобанов пък посочи, че не можем да започнем да излизаме от кризата, преди това да се случи при основните ни търговски партньори, а те са страните от ЕС. По думите му през 2010 България ще има лек икономически спад от „малко под нулата“, в средносрочен период БВП ще расте с 3-4%.

В началото на икономическите дискусии бяха оповестени резултати от социологическо проучване, според което над 60% от българите вярват, че най-лошото от икономическата криза вече е зад гърба ни. Както оптимизмът, така и песимизмът на анкетираните се дължи не толкова на икономически, а по-скоро на политически фактори, свързани с избора на новото правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:38 | 19.08.22 г.
fallback