fallback

България застрашава лидерството на Чехия при соларната енергия в региона

Достатъчна е промяна на регулаторната среда, природните дадености ги имаме

10:34 | 17.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

България може да засенчи Чешката република, която в момента се смята за най-печелившият производител на слънчева енергия в региона на Източна Европа.

Това ще се случи, ако правителството бързо премахне законовите пречки пред сектора, които блокират инвестициите в силния „слънчев потенциал“ на страната, се казва в коментар на Ройтерс.

Инвеститорите търсят нови възможности в Централна и Югоизточна Европа, след като Испания и Германия, които имаха водещи позиции в производството на фотоволтаици, или прекратиха или планират да прекратят стимулите за вложения в тази област.

Досега Чехия привличаше лъвския пай от инвестициите в Източна Европа заради отпусканите щедри субсидии. От 2010 г. обаче Прага планира да намали изкупните си тарифи, което може да направи България по-обещаващ пазар в средносрочен и дългосрочен план, прогнозират цитирани от агенцията анализатори.

Досега страната ни е привлякла заявки за изграждането на соларни мощности за хиляда мегавата.

„България има потенциала да стане по-голям пазар от Чешката република в дългосрочен план заради природните си условия“, допълва Мартин Симонек, анализатор към базираната в Лондон консултантска компания New Energy Finance.

„Щом финансовата криза приключи, растежът там (в България) ще бъде по-бърз, така че ще има и по-голямо търсене на енергия“, казва той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:11 | 14.09.22 г.
fallback