fallback

А какво мислят анализаторите?

Засилването на спада на БВП през третото тримесечие не е изненада, ясни сигнали за стабилизиране трябва да очакваме най-рано в края на тази година

15:18 | 13.11.09 г.

След като днес Националният статистически институт обяви ускоряване на спада на БВП до 5,8% за третото тримесечие, финансовият министър Симеон Дянков заяви, че това са по-силни данни от неговите очаквания и посочи, че понижението за 2009 може да е по-слабо от прогнозираните 6,3%. Дянков каза още, че възстановяването ще започне през второто тримесечие на следващата година.

Потърсихме икономисти и представители на капиталовия пазар за коментар на данните и техните очаквания за развитието на икономиката до края на тази и през следващата година.

Димитър Чобанов, икономист в Института за нов икономически напредък

Общо взето няма голяма изненада и забавянето е в рамките на очакваното. Основните акценти са няколко. На първо място - все още има сектор в икономиката, който расте през третото тримесечие и това е аграрният сектор, но за това причина може да се търси в ниската база от предходните тримесечия, така че е спорно доколко това е положително. Като цяло обаче за деветте месеца няма сектор в икономиката, който да расте, и дори и при сектора на услугите има сериозен спад през третото тримесечие. Общо взето се случи това, което повечето икономисти очакваха - че спадът ще бъде по-висок, отколкото за първите две тримесечия.

От страна на разходите прави впечатление намалението както в потреблението, така и в инвестициите, което води до увеличаване на спестяванията. Ако брутните спестявания преди са били 21%, то към края на трето тримесечие тази година са 31%. Това говори за по-внимателно и предпазливо отношение на гражданите, които искат да се застраховат занапред и най-вече за зимата.

Другото нещо е положителният принос на външния сектор, което се случва за първи път от 2004 и което се дължи най-вече на свиването в производството заради по-малкия внос на суровини и горива, както и на по-ниското потребление. Прави впечатление, че за деветте месеца в номинално изражение БВП е почти на същата стойност като миналата година и има спад в номинално изражение за третото тримесечие, което се дължи на по-ниския дефлатор. Успокояването на цените може да доведе и до по-нисък БВП в номинално изражение и за края на годината.

Средният реален спад на БВП за първите три тримесечия е около 4,8% и на мен ми се струва, че прогнозата на правителството в бюджета от 6,3% за цялата година е твърде песимистична, но при всички положения спадът ще бъде около 5,5%. През следващата година вероятно спадът ще продължи при по-ниски темпове. Това, разбира се, зависи от основните ни търговски и финансови партньори като Германия и Франция и съседни страни. Ако в Германия се очаква лек позитивен растеж, в България едва ли може да очакваме сериозен ръст. Аз очаквам, че ръстът в Германия ще е близък до нулата, така че спадът в България да бъде около 1-2%. Така че прогнозата на правителство за следващата година ми се вижда реалистична. Разбира се, трябва да видим какво ще се случи до края на тази година, за да знаем базата за сравнение. Ясни сигнали за възстановяване трябва да очакваме в края на тази година и в началото на следващата.

Петър Ганев, икономист от Института за пазарна икономика

Няма нещо неочаквано. Тенденциите, които се наблюдаваха през предходните периоди, се запазват. Основните проблеми са в индустриалния сектор, докато в аграрния сектор и услугите нещата са на едно по-нормално равнище.

След намаляването на поръчките и кредита, изтеглянето на ресурс като цяло, това е един нормален тренд на спад. Въпросът е колко дълго този тренд ще се запази и според мен може да има обръщане по-рано, отколкото се очаква, въпреки че много фактори влияят на това.

Това може да стане факт още в началото на следващата година, тъй като има стабилизиране на политическата и икономическата обстановка от гледна точка на намаляване на бюджетните разходи и яснотата, че ще има балансиран бюджет. Сигурността ще е по-голяма и според мен това е положителен сигнал, който още не е изиграл своята роля.

Отделно очаквам някои мерки в бизнес средата, които ще заработят също да имат положително влияние. Това са намаляване на минималния капитал за създаване на фирма, някои регулации, които ще отпаднат, по-бързото връщане на ДДС, спиране на контрабандата.

Стефан Ангелов, главен брокер във Варчев Финанс

Очаквах малко по-висок спад на БВП за третото тримесечие поради ограничаване на държавните разходи, намаляване на потреблението в страната, големият дял на промишлеността, която в момента изпитва най-големи трудности и не на последно място - повишаваща се безработица. Виждаме, че част от намалението на разходите е компенсирано от повишението на износа особено през септември. Тази тенденция ще се запази и през четвъртото тримесечие, но няма да може изцяло да компенсира намаляващото потребление поне за сега. Поради това мисля, че понижението на БВП на годишна база ще се запази на 4,8%.

Ангажиментите на финансовите министри на срещата на Г 20 за поддържане на държавните стимули до трайното възстановяване на световната икономика, подобряването на износа, запазването на стабилна бюджетна политика, подобряването на макросредата и други фактори водят до извода, че през следващата година може да очакваме повишение на икономическата активност и на БВП спрямо 2008 година, макар че тук трябва да отбележа, че ситуацията е доста динамична и прогнози трудно може да се правят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:15 | 30.08.22 г.
fallback