fallback

16% безработица догодина?

Прогнозата е на КНСБ, откъдето предлагат въвеждане на необлагаем минимум, който да е равен на минималната работна заплата

21:36 | 26.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

При определения бюджет за активни мерки на пазара на труда за 2010 г. (65 млн. лв. спрямо 165 млн. лв. за 2009) страната ни ще се върне на нивото на безработица от 2003 г., когато над 550 хил. лица бяха регистрирани в бюрата по труда, се казва в анализ на КНСБ на проектобюджета за следващата година.

Фактически това означава повече от двойно увеличение на безработицата спрямо 2009 г. и достигане на равнища от 15-16%.

Ако към регистрираните безработни добавим и растящият брой обезкуражени лица, то съвсем реален е рискът към края на следващата година да има над 750 хил. безработни лица, се посочва в анализа.

Такъв негативен сценарий сериозно ще увеличи дефицита на Фонд „Безработица” и допълнително ще натовари системата за социално подпомагане, за което не са предвидени бюджетни средства.

Относно намалението на осигурителната вноска с 2 процентни пункта коментарът е: „Необосновано високи са очакванията на правителството за „най-силен ефект върху заетостта и доходите” на мярката, предвиждаща намаление на осигурителната вноска за фонд „Пенсии” с 2 процентни пункта. Такъв ефект досега никога не е бил измерван, а и емпирично това е невъзможно да се докаже, тъй като върху заетостта много по-съществено влияние оказват други фактори, свързани с икономическата конюнктура”.

Освен това за повечето наемни работници или служители това решение се измерва със символична сума, тъй като съразмерно нараства индивидуалната данъчна основа за данъка върху доходите. По повод на Средносрочната фискална рамка вече бяха оповестени месечни „печалби” от близо 2 лв. за получаващите минимална работна заплата и 4,6 лв. за лицата със средна брутна заплата, например 570 лв.

Синдикалната организация одобрява немалко мерки и решения на правителството за държавните харчове догодина, но отправя и остри критики по други точки. Сред тях са проектобюджетът на НЗОК и на Министерство на здравеопазването. „Доколко здравеопазването е приоритет на управляващите ясно говори фактът, че за 2010 г. се очаква БВП да намалее с 2%, а средствата за здравеопазване с 14,8%”, например е коментарът за отделените пари за здраве.

От КНСБ отправят и редица предложения, като това да бъде въведен необлагаем минимум, каквато е широката практика в страни, прилагащи т.нар. „плосък данък”. Искането е необлагаемият минимум да е равен на минималната работна заплата за страната.

„Смятаме за необходимо стимулирането на допълнителното доброволно осигуряване и животозастраховането”, е друго изразено мнение на конфедерацията.

Тя апелира още „в европейската година за борба с бедността, независимо от финансовите трудности заради кризата, дори с цената на малък и контролиран бюджетен дефицит, правителството да преразгледа и завиши бюджета за социални разходи”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:33 | 06.09.22 г.
fallback