fallback

Анализатори: В средата на 2010 ще има подобряване на финансовите отчети

Очакванията са експортно-ориентираните дружества да подобрят финансовото си състояние за разлика от тези, чийто основен пазар е вътрешният

15:03 | 15.10.09 г.

До края на този месец компаниите, листнати на БФБ, ще публикуват отчетите си за деветмесечието, от които ще стане ясно какво е изменението на финансовото състояние през третото тримесечие спрямо предходните тримесечия.

Индексът на продажбите на промишлените публични компании, разработен от Investor.bg, показа леко подобрение на продажбите през второто спрямо първото тримесечие, но имайки предвид историческото му представяне за същия период на минали години, това по-скоро се дължи на сезонни фактори.

На годишна база темпът на спад на продажбите на промишлените публични компании през второто тримесечие се ускори до 31% спрямо годишен спад от 27% през първото.

Какво обаче можем да очакваме през третото тримесечие и кога най-рано ще има подобрение на финансовите резултати на публичните компании, потърсихме отговор от водещите портфолио мениджъри в България:

Ясен Иванов, директор на отдел „Управление на портфейла“ в ДФ ДСК Управление на активи

През последните няколко месеца капиталовите пазари са обхванати от еуфория, дължаща се на факта, че все повече инвеститори започват да калкулират в цените на финансовите инструменти и на суровините приключването на световната криза и стабилизирането на икономиката на Китай, Индия, САЩ, повечето от страните-членки на Европейския съюз и др. Действително редица икономически показатели показват стабилизиране, а някои дори и нарастване (например за БВП на някои от най-големите икономики се отчита покачване за второто тримесечие спрямо същия показател през първото тримесечие на т.г.). В случая следва да се отбележи, че голяма роля за стабилизирането оказват безпрецедентните мерки, които бяха взети от правителствата на посочените държави. Ситуацията в реалната икономика остава все още доста деликатна, не е „тестван” вариантът, при който бизнесът ще продължава да се оттласква от дъното без чужда (държавна) помощ. Нещо повече, през последния месец имаше изказвания от уважавани чуждестранни икономисти, че икономическото положение в света въобще не е толкова „розово”, колкото пазарните участници смятат. Основният техен аргумент е високото ниво на безработица, което, ако се задържи в същото положение за по-дълъг период, би довело до нови сериозни сътресения и W-образно възстановяване, а не до калкулираното вече V-образно такова.

В контекста на гореизложеното предвиждане за подобряване на финансовите резултати на местните публични компании е нелека задача. В случай че световната икономика продължи своето възстановяване по очаквания V-образен вариант, индикациите за подем, макар и не мощен, в развитите страни са налице. Това е и най-важната предпоставка за българските дружества по пътя им на стабилизиране и увеличаване на обема на тяхната дейност. При този вариант нарастване на приходите и печалбите на дружествата би могло да се очаква през първата половина, в частност през второто тримесечие на следващата година.

Ако се реализира обаче другият вариант, при който евентуално световната икономика ще претърпи ново сътресение, финансовите отчети на българските публични компании няма да ни зарадват. Почти всички български предприятия пряко или косвено са зависими от международната икономическа обстановка, в частност от Европейския пазар.

Накратко, българските дружества биха отчели подобрение във финансовите си резултати, главно при положение че развитите икономики отбележат ръст. При това, подобрението в отчетите на местните компании може да се очаква с лаг от едно – две тримесечия.

Владислав Панев, председател на СД на УД Статус Капитал

Като цяло подобрението на финансовите резултати на повечето публични компании може да се случи през втората половина на 2010 година. Още през третото тримесечие обаче ще видим ръст на продажбите на експортноориентираните дружества, които произвеждат суровини заради ръста на техните цени на международните пазари. По-бавно ще тече възстановяването на компаниите, които разчитат предимно на вътрешния пазар заради мерките на првителството, които ще доведат включително и до свиването на търсенето от България. Компаниите, които разчитат на държавни поръчки, също едва ли скоро ще повишат продажбите си.

За третото тримесечие очаквам ръст при производителите на суровини и някои експортни компании и спад при повечето останали. Възможен е ръст на печалбите на дружествата, които имат портфейлни инвестиции в акции заради преоценки. Печалбите на банките ще продължат да намаляват заради увеличаването на лошите кредити и тази тенденция няма да бъде прекъсната вероятно през цялата 2010 година.

Александър Пеев, анализатор в Балканска Консултантска Компания

В момента приказката, че когато някой се намира на дъното, гледа и мери колко е дълбоко и дали може да стигне още по-дълбоко, вместо да погледне нагоре и да се озърта колко е дълго въжето или дали това е правилното въже, е в пълна сила както за акциите така и за българските дружества. Очевадно с този български песимизъм SOFIX намалява шансовете да стигне поне 650 пункта въпреки стабилизирането на европейската и американската икономика. Всички се оплакват от малкия пазар, от предстоящата корекция на американските пазари с разликата обаче, че в САЩ акциите се търгуват около справедливите си цени, а тук са подценени и т.н., вместо да инвестират натрупания кеш.

В тази връзка отчетите няма да окажат кой знае какво влияние върху капиталовия пазар. Повечето отчети на българските компании няма да са обнадеждаващи. При експортно-ориентираните компании спадовете на приходите през последните месеци отчита намаление, но в резултатите в крайна сметка влизат и спадовете от първите месеци на 2009. В сектора на услугите обаче ще се наблюдава по-голям спад. Този сектор заедно с транспорта и строителството и вътрешната търговия ще отчитат по-високи спадове идните месеци до края на година. Анализирайки финансово състояние трябва да се обръща най-много внимание на задлъжнялостта, както и да се проследяват детайлно паричните потоци на дружествата.

Международните счетоводни стандарти позволяват разсрочване на разходи, като по този начин се намаляват приходите в краткосрочен план. Това обаче би се отразило и в намаление на ръстовете на приходите в дългосрочен план. Именно поради тази причина паричните потоци са от приоритетно значение при анализиране на финансовото състояние, а именно да се задава въпрос, ако дадена компания показва стабилни резултати, дали тя не е разсрочила разходите си в дългосрочен план. Публичните банки ще отчетат драстичен спад на лихвения доход. Единствено тези, при които търговията с финансови инструменти преобладава в приходната структура, ще отчетат стабилни резултати.

Прогнозите са ми, че българските компании ще усетят още повече кризата в близките 4 месеца и тези, които удържат на нея, ще успеят да покажат високи ръстове догодина. Тези, при които най-скоро ще видим ръстове, ще са без съмнение експортно-ориентираните компании поради съживяването на европейските икономики. Освен че Германия отбелязва статистическо стабилизиране, съживяване на икономиката се усеща от мениджърите на компаниите например в Мюнхен, където на различни световни форуми и изложения се забелязва положителната нагласа, базирайки се на техните бизнес планове, стратегически решения и т.н.

Петко Вълков, изпълнителен директор на БенчМарк Асет Мениджмънт

Въпросите, на които ще се търсят отговори в отчетите за третото тримесечие, са дали компаниите, пострадали най-силно през първото полугодие, ще отчетат забавяне на спада на годишна база, какво ще покажат банките по отношение на необслужваните си кредити. Не очаквам цялостната картина да се отличава от това, което видяхме зо този момент. Очаквам по-скоро през четвъртото тримесечие в някои дружества по-ясно да се отчете някаква положителна промяна, докато при други кризата може да се задълбочи.

Цветослав Цачев, ръководител отдел „Анализи“ в Елана Трейдинг

Подобрение на годишна база може да има още в началото на следващата година, когато сравнението е с много слабия период от началото на 2009 г. Възстановяването ще е постепенно, защото износителите ще се сблъскват с ниски цени, слабо търсене и излишен производствен капацитет още дълго време. Финансовият сектор може да се забави с подобрението си и едва към средата на следващата година да преодолее най-лошите си тримесечия. Растежът на необслужваните кредити е притеснителен, като няма признаци, че това се променя. В същото време ограничаването на разходите е в голяма степен направено и банките едва ли ще продължат с големите съкращения, тъй като системата е на печалба като цяло и рискуват да загубят пазарен дял.

Свиването на продажбите в промишлеността е съществено и се подсилва от спада на цените на продукцията. Затова не очаквам нещо повече от слабо подобрение на тримесечна база в резултатите на компаниите. Публичните дружества, които успеят да отчетат по-силно покачване на приходите за тримесечието от средното за страната и индустрията си, едва ли ще покажат същите проценти растеж като през 2006 г. Дори напротив, позитивните изненади в продажбите ще са притиснати от големи фиксирани разходи и падаща норма на печалба, което няма да се хареса на пазара.

Александър Маджиров, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт

При всички положения третото тримесечие няма да е това с подобрение на корпоративните резултати. Очаквам приходите на компаниите да се задържат на нивата от предходното тримесечие без задълбочаване на спада. Както се наблюдава и сред компаниите в Западна Европа и САЩ, подобрение на печалбата може да дойде само от агресивни действия от страна на мениджмънта за редуциране на разходите и то основно тези за работна сила. Не очаквам да видим ръст на печалбата в резултат на повишени продажби общо взето при нито една индустриална компания. Поради затрудненията пред изпълнението на бюджета и спрените или забавени плащания от страна на държавата очаквам компании, изпълняващи множество държавни поръчки, да отчетат ръст на вземанията, въпреки че ще са сред най-добре представящите се като приходи и печалба.

Лошите и преструктурираните кредити ще продължат да се увеличават, което ще и най-важният фактор за реализирания резултат на банковата система. Очаквам през третото тримесечие да сме свидетели на значително влошаване на печалбата на трезорите, нещо, което се видя и от междинните резултати, предоставени от БНБ.

Мненията са с аналитичен характер и не представляват предложение за покупко-продажба на ценни книжа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:15 | 30.08.22 г.
fallback