fallback

Акция на седмицата – Оловно-цинков комплекс АД

Книжата на ОЦК добавиха 5 на сто за седмицата, след като дружеството получи одобрение от МОСВ за новия си цинков завод

09:40 | 10.10.09 г.

Книжата на Оловно-цинков комплекс АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката "Акция на седмицата". 

Книжата на дружеството се наредиха сред най-поскъпващите в състава на SOFIX за седмицата, добавяйки 5% до 15,5 лева за брой, което е близо до рекорда за тази година от 16,1 лева за брой.

За последните шест месеца книжата на ОЦК се изстреляха със 75 на сто, като капитализацията на комбината за цветни метали достигна 130 млн. лв.

Оловно-цинков комплекс АД, което е част от Интертръст Холдинг, беше обявило мащабна инвестиционна програма за разширяване на производствения капацитет на цеховете за олово и цинк на стойност 120 млн. евро.

Изпълнението й обаче се забави поради проблеми на ОЦК с местните власти в Кърджали, които твърдят, че заводът системно замърсява въздуха отвъд позволените норми. През юни 2008 година тогавашният министър на околната среда и водите издаде решение, с което не одобри осъществяването на инвестиционния проект за модернизация и разширение на цинковия завод.

Тогава Валентин Захариев, изпълнителен директор на Интертръст Холдинг, заяви, че срещу ОЦК се води целенасочена кампания от страна на Движение за права и свободи (ДПС).

В крайна сметка новото ръководство на МОСВ издаде одобрение за изпълнение на инвестиционната програма по-рано този месец, в резултат на което от ОЦК заявиха, че внедряването на новото производствено оборудване ще бъде направено до 2011 година, като производствения капацитет на цинковото производство ще се увеличи с 40 на сто. В същото време от ОЦК гарантират, че инвестиционната програма ще постигне всички изисквания за работна и околна среда.

Отговорът на Община Кърджали бе, че ще бъде заведено дело срещу ОЦК за системно замърсяване на атмосферния въздух и неспазване на нормите, определени в комплексното разрешително, издадено на дружеството през 2006 г.

Дейността на ОЦК и финансовите му резултати силно се влияят от цената на оловото и цинка на международните пазари, които регистрираха остър спад на Лондонската метална борса. За периода януари-юни средните цени на металите са съответно 1 328 долара за тон за оловото и 1 322 долара за тон за цинка при средни цени за първото полугодие на 2008 г. от 2 602 долара за тон за оловото и 2 271 долара за тон за цинка.

Така въпреки че в количествено отношение продажбите на олово и цинк отчетоха ръст за полугодието спрямо същия период на миналата година от съответно 35 и 19 на сто, продажбите в стойностно отношение намаляха със съответно 20 и 26 на сто.

Към 30 юни 2009 година делът на износа представлява 90% от приходите от продажба на продукция.

Нетната печалба на ОЦК за шестмесечието възлезе на 1,7 млн. лв. спрямо 1,9 млн. лв. за полугодието на 2008. Оловно-цинков комплекс възнамерява да изкупи участието на мажоритарния си собственик Интертръст Холдинг в капитала на Горубсо-Мадан АД след вливането на Горубсо Роф в Горубсо Мадан, което бе осъществено през октомври 2008 година.

За целта бе насрочено ОСА на ОЦК, на което акционерите трябваше да гласуват "за покупка на активи" – вероятно акции от капитала на Горубсо-Мадан, собственост на Интертръст Холдинг АД. Решението не бе гласувано, тъй като Комисията за финансов надзор задължи редовното годишно събрание на ОЦК да не гласува по проекта.

Ценови коефициенти
p/b 2,5
p/s 1

Свързани компании:

ОЦК АД /в несъстоятелност/(5OTZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:55 | 08.09.22 г.
fallback