fallback

Акция на седмицата – Юрий Гагарин АД

Акциите на дружеството поскъпнаха с 15% за седмицата

12:44 | 26.09.09 г.

За сравнително кратката работна седмица пазарната капитализация на пловдивския производител на филтърни пръчки и печатни материали Юрий Гагарин АД се повиши с близо 15%, след като в петък книжата на дружеството бяха подложени на изкупувания, при което цената им достигна 33,5 лева за брой.

В 31 сделки бяха прехвърлени 6 175 броя акции, което формира оборот от 177 хил. лв. и нареди емисията 11-та по показателя оборот за седмицата.

Ето защо екипът на Investor.bg избра книжата на Юрий Гагарин АД за победител в тазседмичното издание на рубриката „Акция на седмицата“.

Общите приходи от продажби на компанията се повишиха с 13% за шестмесечието до близо 22 млн. лв., като по-голямата част от ръста бе през първото тримесечие, когато продажбите нараснаха с 38 на сто. През второто тримесечие продажбите на Юрий Гагарин не се промениха, но то донесе на компанията печалба от 1,153 млн. лв., като общата печалба за шестмесечието възлезе на 1,2 млн. лв.

В резултат на покачване на продажбите печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) се покачи до 3,3 млн. лв. за първите шест месеца на годината спрямо 492 хил. EBITDA година по-рано. Маржът на EBITDA нарасна до 15% от 3% за януари-юни 2008.

По-голямата част от продажбите на Юрий Гагарин АД са към групата Булгартабак. Сключени са тригодишни договори с четири цигарени фабрики – Благоевград БТ, Пловдив БТ, София БТ и Стара Загора БТ.

От приватизацията на дружеството през 2006 г. новото ръководство извършва преструктуриране на дейността на компанията в посока продажба и закриване на нискоефективни активи и производства и към диверсификация на клиентската база.

За диверсификация на клиентската база дружеството извърши инвестиции, насочени към печатната дейност – внедряване на системи за предпечатна подготовка и закупуване на машина за офсетов печат и др.

В началото на годината мениджмънтът на Юрий Гагарин АД взе решение за отдаване под наем на цеха за рервни части поради относително ниския дял в общите приходи и системната му нерентабилност.

В средата на миналата година емисията на компанията бе извадена от състава на равно-претегления индекс BGTR30.

 

Ценови коефициенти
p/e 14,17
p/b 0,69
p/s 0,68
Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за взимане на инвестиционно решение 

Свързани компании:

Юрий Гагарин АД(YGAG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:00 | 12.09.22 г.
fallback